Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a serbat la 14 octombrie hramul principal. Cu acest prilej, credincioşi din întreg Banatul şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi ctitorită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, originar de pe aceste meleaguri timişene.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de hram a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din cuprinsul eparhiei, precum şi delegaţi din partea mai multor eparhii din zona de vest a ţării. La slujbă au luat parte numeroşi credincioşi din zonă, pelerini, monahi şi monahii, profesori şi elevi de la şcoala din comună, dar şi oficialităţi locale şi judeţene. Aceştia au avut posibilitatea în timpul Sfintei Liturghii să se închine la veşmântul care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, dăruit de ctitorul mănăstirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Veşmântul este aşezat într-o raclă din lemn de stejar, pe care este sculptat chipul Sfintei Cuvioase Parascheva încadrat de motive florale.
Răspunsurile liturgice au fost date antifonic de un grup de monahi de la Mănăstirea Sihăstria din Moldova şi de Corala „Epifania” a protopopiatelor din Timişoara, formată din preoți, diaconi și cântăreți bisericești. În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul l-a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Cristian Bogdan Laichici, numit pe seama Parohiei Șanovița, Protopopiatul Lugoj. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei. După slujbă, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru credincioşii veniţi în număr mare la hramul sfintei mănăstiri, precum şi îndemnul de a urma vieţii pilduitoare a Sfintei Cuvioase Parascheva, care, din fragedă pruncie, şi-a împodobit sufletul curat şi neprihănit cu cele mai alese virtuţi.
Mănăstirea Dobreşti a luat fiinţă în 9 iulie 2003 la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din Dobreşti. Locul pe care se construieşte biserica aşezământului a fost sfinţit la 23 octombrie 2005. În prezent, lucrările de construcţie a bisericii sunt în prag de finalizare, fiind executate tencuielile interioare şi exterioare, iar corpul de chilii destinat obştii şi pelerinilor este în curs de edificare. Din punct de vedere arhitectonic, sfântul locaş se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe din Moldova, ctitorite de vrednicul domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt. Din încredinţarea Preafericitului Părinte Daniel, Mănăstirea Dobreşti îi are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.