Simpozion Național de Teologie la Timişoara

Miercuri, 27 noiembrie, de la ora 10,00, la Universitatea de Vest din Timişoara s-a desfăşurat Simpozionul naţional “Părintele Dumitru Stăniloae şi sinteza neo-patristică în teologia românească”, organizat de Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie – Departamentul de Teologie în colaborare cu Mitropolia Banatului. Au participat cadre universitare de la Facultăţile de teologie din ţară, doctoranzi, masteranzi, precum şi studenţi de la Facultatea de Teologie din Timişoara.

Reprezentantul Universităţii de Vest la simpozion a fost conf. dr. Daniela Percec, decanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, care şi-a exprima bucuria de a găzdui cel de al doilea eveniment important al lunii noiembrie, care vine să marcheze împlinirea a 70 de ani de activitate neîntreruptă a Universităţii de Vest din Timişoara. Din partea Arhiepiscopiei Timişoarei la eveniment a fost prezent pr. Zaharia Pereş, consilier eparhial, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului dar şi salutul şi gândurile de bine din partea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În cadrul Simpozionului au fost prezentate 13 referate, susţinute de conferenţiari invitaţi din ţară, care au surprins aspectele importante ale teologiei părintelui Dumitru Stăniloae. Toate acestea vin să aducă un plus de apreciere operei părintelui Stăniloae, cel mai strălucit reprezentant al teologiei româneşti, care a reuşit să creeze prin scrierile sale o sinteză neo-patristică apreciată,atât la nivel naţional,cât şi în întregul areal pan-ortodox.

Prin simpozionul naţional de teologie de la Timişoara, Mitropolia Banatului şi Arhiepiscopia Timişoarei vin să întregească seria de activităţi şi conferinţe dedicate anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, care a avut un impact stimulativ în rândul clericilor, monahilor şi credincioşilor. Toate aceste activităţi desfăşurate la nivel eparhial aduc în rândul credincioşilor o mai bună percepţie şi înţelegere a operei marelui teolog român, cunoscut ca fiind întemeietorul filocaliei româneşti prin sinteza neo-patristică pe care a realizat-o.

Comments are closed.