Simpozion Teologic Naţional la Timişoara

 Joi, 10 octombrie în sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Timişoara s-a desfăşurat Simpozionul Teologic Naţional intitulat „Tradiţie şi modernitate în mărturisirea credinţei. 100 de ani de la sfinţirea Bisericii Sfântului Ilie-Fabric din Timişoara”. În deschiderea simpozionului Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a transmis cuvântul de binecuvântare, gândurile de bine şi felicitările Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, Mitropolitul Banatului adresate celor prezenţi. La eveniment a fost invitat şi Înaltpreasfinţitul dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care a făcut o scurtă prezentare a începuturilor bisericii Sfântul Ilie- Fabric, în calitate de fiu al acestei parohii. La lucrările simpozionului a participat şi protosinghel Casian Ruşet, delegatul Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului care a dat citire unui referat despre „Istoricul Bisericii sârbe din Banat. Episcopia Timişoarei (1850-1900)”.

În continuare Cercetătorul Ştiinţific dr. Ioan Haţegan, membru al Academiei Române, filiala Timişoara a evidenţiat Monografia Parohiei Timişoara-Fabric, lucrare care a fost lansată cu ocazia simpozionului. Centenarul sfinţirii bisericii Sfântul Ilie- Fabric a fost marcat de susţinerea a numeroase referate, care au prezentat studii istorice, canonice şi administrativ-bisericeşti, elemente în arhitectura religioasă, precum şi particularităţi liturgice din zona Banatului a unor profesori de la Facultăţile de Teologie din ţară.

 Volumul scris de pr. dr. Cosmin Panţuru este o monografie amplă a parohiei şi propune teologilor, istoricilor şi cititorilor o mulţime de informaţii utile despre această parohie şi frumoasa biserică „Sfântul Ilie”.  La simpozion au fost prezenţi profesori de teologie, preoţi, studenţi, oameni de cultură şi reprezentanţi ai instituţiilor din Eparhiile Mitropoliei Banatului. Evenimentul a fost organizat de parohia ortodoxă Timişoara-Fabric în colaborare cu Mitropolia Banatului, Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie.

Comments are closed.