Tabără la Mănăstirea Sfânta Cruce – Caraiman

tabara Caraiman (1)

Copiii de la cele cinci centrele educaţionale ale Arhiepiscopiei Timişoarei au participat în perioada 8-14 iulie la o tabără organizată la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, judeţul Prahova. Acţiunea a fost organizată în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale”, în care Arhiepiscopia Timişoarei este partener.

Tabăra a fost dedicată copiilor din cele cinci centre educaţionale din judeţul Timiş, respectiv de la Timişoara, Lugoj, Făget, Sânnicolau Mare şi Deta, însoţiţi de îndrumătorii lor. „În această perioadă, copiii s-au bucurat de vizitarea mai multor obiective turistice, dar şi de o serie de activităţi desfăşurate în cadrul complexului mănăstirii. Astfel, s-a vizitat Braşovul, unde bucuria, admiraţia, dar şi distracţia au fost oferite cunoscând locaţii de larg interes din oraşul de sub Tâmpa: Piaţa Sfatului, Prima Școală Românească, Biserica Neagră şi atrăgătoarea Promenadă Sub Tâmpa. Un alt oraş care a trezit un mare interes şi a oferit un bagaj sporit de cunoştinţe, a fost Sinaia, prin vizitarea Castelului Peleş, Pelişorul, Gara Sinaia şi Mănăstirea Sinaia. Activităţile educative şi de socializare desfăşurate la Centrul social-pastoral «Sfânta Cruce» al Mănăstirii Caraiman au fost îmbinate cu participarea la programul liturgic al aşezământului, dar şi cu numeroase activităţi recreative şi sportive. Au avut loc adevărate competiţii sportive, care au implicat atât băieţii, cât şi fetele, prin jocuri de fotbal, volei, handbal, tenis şi badminton. De asemenea, au avut loc drumeţii către Cascada Urlătoarea, urmând ca în ultima zi, toate aceste activităţi să fie apreciate în jurul unui foc de tabără. La întoarcere, un ultim popas al copiilor a fost în Sibiu, unde au vizitat Complexul naţional muzeal «Astra»”, a precizat Romeo Dumitraşcu, coordonator regional în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale”.

125 de beneficiari în cadrul celor 5 centre din Timiş

Cele cinci centrele educaţionale din judeţul Timiş funcţionează în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale” derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, şi cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. În fiecare centru educaţional sunt beneficiari câte 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar. Aceştia beneficiază zilnic de o masă caldă şi de o gustare rece, de sprijin în efectuarea temelor şi de meditaţii pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice. În cadrul centrelor, beneficiarii participă la activităţi de petrecere a timpului liber, de formare a deprinderilor practice şi de întreţinere a spaţiului personal. Ei sunt încurajaţi să comunice în orice ocazie, să îşi exprime sentimentele, nemulţumirile şi dorinţele într-un mod constructiv, fără a-i deranja sau leza pe ceilalţi, să înveţe să îşi cunoască şi să-şi apere drepturile prin intermediul comunicării cu ceilalţi.

tabara Caraiman (2) tabara Caraiman

Comments are closed.