Talentul artistic pus în slujba semenilor

vernisaj expozitieMuzeul de Artă din Timişoara găzduieşte în perioada 20-24 octombrie expoziţia de pictură, fotografie şi grafică intitulată „Omul în oglindă”, realizată de persoane private de libertate din ţară şi străinătate. Lucrările expuse vor fi scoase la licitaţie, sumele obţinute urmând a fi donate Centrului de transplant medular din cadrul Spitalului de copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Vernisajul expoziţiei „Omul în oglindă” a avut loc luni, 20 octombrie, la Muzeul de Artă din Timişoara, în prezenţa dl. Ioan Băla, directorul Penitenciarului din Timişoara, organizatorul principal al evenimentului, şi a reprezentanţilor instituţilor partenere: Muzeul de Artă Timişoara, Facultatea de Arte şi Design Timişoara, Spitalul de copii „Louis Ţurcanu” şi Universitatea de Vest. Din partea Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent la eveniment pr. consilier Cristian Pavel de la Sectorul social-filantropic şi de asistenţă socială al eparhiei.

 „Este vorba de o expoziţie de artă a persoanelor private de libertate din Penitenciarul din Timişoara şi din mai multe astfel de stabilimente din România, Ungaria şi Creta, ce are drept finalitate valorificarea lucrărilor expuse, în scopul unei cauze nobile. Momentul final al acestei acţiuni va avea loc în luna decembrie, când, după spectacolul «Lumină de la Betleem», oferit concetăţenilor noştri de Filarmonica Banatul, va avea loc licitarea acestor lucrări, astfel încât, întreaga sumă rezultată de la acest spectacol, cât şi de la licitaţie, urmând a fi dăruită în prag de sărbători Spitalului de copii. Această acţiune doreşte să transmită un mesaj de speranţă: în sufletul fiecăruia dintre noi există suficiente rezerve pentru a oferi un ajutor şi celor aflaţi în impas major. Creşterea stimei de sine, identificarea unor talente native nevalorificate, sentimentul de utilitate, de solidaritate cu persoane cunoscute sau necunoscue care au copii cu suferinţe atât de grave este o trăire profund umană pe care o încearcă atât cei aflaţi în detenţie, cât şi noi, cei care ne ocupăm şi îi îndrumăm să îndrăznească astfel de gesturi frumoase ”, a declarat dl. Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.

Aprecieri din partea criticilor

Lucrările expuse s-au bucurat de aprecieri deosebite din partea publicului şi a organizatorilor, dar mai ales din partea unui juriu alcătuit din profesori de specialitate de la Muzeul de Artă şi de la Facultatea de Arte şi Design, care au remarcat în unanimitate mesajul profund transmis de artişti, dincolo de simplele gesturi ale tuşelor de culoare. Cele mai apreciate lucrări din cadrul expoziţiei au fost pânzele artistului Adrian Vasilescu, aflat în detenţie în Penitenciarul din Timişoara. Prezent la vernisaj, acesta ne-a vorbit despre bucuria trăită prin implicarea în această acţiune caritabilă: „Fiind vorba despre copii, aş fi făcut mult mai multe dacă aş fi avut posibilitatea. Pentru o asemenea cauză faci tot. Contează foarte mult pentru mine că pot ajuta din interiorul penitenciarului şi cu toate că se spune că ar trebui să uiţi că ai fost în penitenciar, aceasta va fi cu siguranţă una din amintirile plăcute cu care voi rămâne toată viaţa”.

Adrian Vasilescu a participat la mai multe evenimente organizate de Penitenciarul Timişoara, talentul său fiind recompensat cu numeroase diplome şi premii.

„Ştiu că Adrian Vasilescu, cel care a obţinut premiul I la această expoziţie, are un palmares bogat. El a mai participat la numeroase expoziţii sau acţiuni publice cu diverse alte provocări şi orizonturi de aşteptare. Felul lui de a fi, transformarea spirituală pe care a cunoscut-o în decursul anilor de detenţie, evoluţia lui spirituală este una remarcabilă şi lucrările lui transmit o astfel de stare de spirit generoasă. Exemplul oferit de astfel de persoane, este un scop pe care nu l-am declarat întotdeauna cu voce tare, dar pe care îl urmărim cu asiduitate pentru că promovarea modelelor pozitive este generat de dorinţa de a imprima şi altora această provocare de a face fapte bune, de a se descoperi pe sine întotdeauna de pe alte paliere şi de a ne face utili semenilor noştri”, a mai precizat dl. Ioan Băla.

Comments are closed.