TREIZECI DE ANI DE LA TÂRNOSIREA BISERICII ORTODOXE UCRAINIENE DIN LUGOJ

Anul acesta se împlinesc 30 de ani (1993-2023) de la târnosirea bisericii ortodoxe ucrainene  ,,Sf. Întocmai cu Apostolii, marele cneaz Vladimir  și Sf. Ierarh Petru Movilă” din Lugoj, centrul duhovnicesc al ucrainenilor ortodocși din Banat.

Abia după Revoluția din 1989 au reușit ucrainienii din Banat să se constituie într-un protopopiat cu sediul la Lugoj, dependent de Vicariatul ortodox ucrainean din Sighetu Marmației, care a fost plasat sub directa jurisdicție a Patriarhiei Române.

 La inițiativa vrednicului de pomenire prof. Gh. Semeniuca fost format ,,Comitetul  de construcție a bisericii” alcătuit din credincioșii: Covaci Ioan – președinte, Bilanin Gh.-  casier, Belia Petru și Pauliș Vasile – consilier. A fost  găsit și un loc adecvat pentru construcția bisericii, oferit de primul primar al Lugojului de după 1989, juristul Sorin Stragea. Același profesor Semeniuc a  realizat împreună cu inginerul  proiectant Marin Viorel (deplasându-se și în Serbia la preotul din  Novi Sad) proiectul mult doritei biserici, despre care a scris  apoi în Cartea de aur a parohiei:„Mulțumesc lui Dumnezeu cel Sfânt că m-a ajutat să-mi împlinesc visul de a vedea biserica ortodoxă ucraineană”.

În Duminica Tuturor Sfinților din 10 iunie 1990, un grup de preoți în frunte cu pr. Ioan Pițura, Vicar general, pe atunci și deputat în Parlamentul țării, a sfințit locul destinat construirii bisericii, în Parcul Plopilor, după ce mai întâi a fost săvărșită Sfânta Liturghie împreună cu  reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei: vrednicii de amintire pr. Aurel Miculescu și pr. Ioan Țigriș – protopopul Lugojului.

Din 1 noiembrie 1990 a fost numit ca preot paroh și protopop în Lugoj preotul Albiciuc Ilie, fost paroh în Maramureș la parohia  Poienile de sub Munte II, care a găsit enoriașii în ziua de sâmbătă 3 noiembrie 1990, la săpat de fundație, turnată în beton și finalizată o lună mai târziu.

Neavând biserică și casă, în incinta Uniunii Ucrainienilor din România filiala Banat de pe str. I. Vidu nr. 17, a fost amenajată capela Sf. Vladimir (în condiții modeste), ca loc de rugăciune pentru credincioșii constituiți în parohie, în timp ce la praznicele mari, se oficia în biserica nouă, în regim de șantier.

Pe fundație, după depunerea crucii pe locul altarului, în cadrul Sf. Liturghii oficiată de pr. Ioan Pițura, Vicar general cu un grup de preoți, în duminica din 17 martie 1991, meșterul Teslevici Mihai a pus prima cărămidă și astfel a început  construcția propriu-zisă, în prezența domnului Stepan Tcaciuc, președintele U.U.R. din România. După decesul meșterului Mihai, fratele lui, Teslevici Vasile a preluat lucrarea  de construire a bisericii. Aceasta a fost atent supravegheată de inginerul de structură și rezistență Ioan Berariu. După o perioadă de jerfelnicie din partea meșterului și a enoriașilor, biserica fiind construită, acoperită și tencuită, s-au făcut demersuri ca să fie dată cultului spre slujire.

Așa se face că  sâmbăta, 4 decembrie 1993 de praznicul ,,Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, a fost săvărșită prima Sf. Liturghie de către un ierarh  din Ucraina, Arhiepiscopul Danylo al Cernăuților și Bucovinei.

Sărbătoarea mult așteptată – după trei ani de construcție  a bisericii – a avut loc a doua zi, 5 decembrie 1993, prin săvârșirea Sf. Liturghii și târnosirea bisericii, oficiată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Nicolae al Banatului, împreună cu oaspetele din Ucraina, Arhiepiscopul Danylo. La sfințirea primei biserici construite după reînființarea Vicariatului, au slujit mai mulți preoți ucraineni și români, în frunte cu părintele Ioan Pițura, Vicar general, însoțit de pr. dr. Nicolae Lauruc, consilier și secretarul Vicariatului la momentul respectiv, actualmente Vicar general.

 Lângă biserica parohială  se află troița sculptată  în stejar de  Teodor Bârsan  din Bârsana, Maramureș și bustul lui Taras H. Șevcenko poet și pictor ucrainean (1814-1861), donat de Hleba Iura – președinte U.U.R. filiala Timiș. Biserica este dotată cu încălzire centrală. Iconostasul, tronurile și mobilierul  sunt sculptate în stejar de către ing. Croitoriu C-tin din Tg. Neamț, scaunele fiind procurate de la Timișoara prin strădania  epitropului Covaci Ioan, ca donație a lui Mihai Motâcica. Pictura în tempera este executată în stil propriu bisericilor din Ucraina de un grup de pictori din Lvov, Ucraina  coordonat de prof. Constantin Marcovici. Cele patru clopote au fost turnate în Tg. Neamț, fiind donate de Mihăiță – fiul constructorului bisericii, Teslevici Mihai. Fundația și treptele  sunt placate cu marmură. Nu departe de edificiul eclezial, pe strada Memorandului nr. 4, se află casa parohială și sediul administrativ al protopopiatului ucrainean, edificate intre  anii 2013-2015.

 Părintele paroh  Albiciuc Ilie, totodată și protopop pe seama parohiilor ortodoxe ucrainene din Banat, în cadrul Vicariatului, aflat sub ascultarea Patriarhiei Române, a slujit la Lugoj în perioada 1 noiembrie 1990 – 1 iulie 2021.

În anul 2021 este numit paroh al parohiei ortodoxe ucrainene din Lugoj părintele Ioan-Virgil Brotnei, maramureșean de origine și care a slujit de la începuturile sale ca preot la parohia ucraineană din Pădureni, județul Timiș. Acesta se stabilește în același an la Lugoj, împreună cu soția și cei doi copii. În cei doi ani care au trecut de la numirea sa în funcție, s-au realizat câteva lucrări administrative dintre care amintim numai electrificarea clopotelor, dotarea cu obiecte de cult noi în Sfântul altar, achiziționarea de acoperăminte pentru biserică, de covoare pentru sfântul locaș, renovarea casei parohiale, ș.a. În derulare se află lucrarea de înlocuire a geamurilor sfântului locaș, prin fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte și pictarea în mozaic a unei icoane cu Maica Domnului, pe peretele exterior al altarului.

Pentru a marca împlinirea celor trei decenii de existență ai bisericii ucrainene din Lugoj, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, duminică 30 iulie, de la orele 9:00 Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului va săvârși Sfânta Liturghie și va înmâna diplome și distincții. Înaltpreasfinția Sa a participat și la aniversarea a 25 de ani de la târnosirea bisericii, în anul 2018.

Comments are closed.