Troiţă de arhierei la Otlaca Pustă, Ungaria

       Sâmbătă, 21 aprilie, parohia românească Otlaca Pustă din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a îmbrăcat straie de sărbătoare. La invitaţia Chiriarhului, Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, au fost prezenţi în mijlocul credincioşilor din Otlaca Pustă.

 Aici, cei trei ierarhi au săvârşit  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului”. Alături de credincioşii parohiei a participat la slujbă dl. Victor Micula, Ambasadorul României în Ungaria, precum şi dl. Gheorghe Şimonca, primarul localităţii Otlaca Pustă, alături de alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu. După Sfânta Liturghie soborul slujtorilor a oficiat Taina Botezului pentru fiul dl. Gheorghe Şimonca, primarul localităţii.

Apoi, a avut loc punerea pietrei de temelie pentru paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Evenimentul a avut o însemnătate deosebită pentru credincioşii ortodocşi români din Ungaria, întrucât paraclisul va fi primul lăcaş de cult ortodox-român ridicat după un secol în Ungaria. Parohia românească din Otlaca Pustă  este situată în judeţul Bichiş, în apropierea localităţilor Medgyesegyháza şi Medgyesbodzás, la 15 km de frontiera între România şi Ungaria şi face parte din proto­popiatul Giula-Budapesta. Biserica ortodoxă română din Otlaca-Pustă are hramul Înălţarea Domnului şi se găseşte pe strada Kossuth nr. 15-17. Biserica este construită în stilul bisericilor din Banat şi deserveşte nevoile spirituale ale credincioşilor români din această localitate.

 Scurt istoric

Înfiinţarea localităţii are loc în ultimul dece­niu al secolului al XIX-lea. Din punct de vedere bisericesc, înainte de constituirea localităţii, cătunele aflate în acest loc aparţineau de comuna Otlaca (Grănice­ri) din România. După formarea comunei, găsindu-se în vecinătatea paro­hiei Chitighaz, ea a fost ataşată la această parohie, cu statut de filie. Din 1898 slujbele pentru credincioşii otlăcani au început să fie săvârşite în edificiul şcolii confesionale din sat, deschisă prin contribuţia lui Ştefan Rusu. În 1907 s-a amenajat o capelă care a funcţionat până în anul 1912, când numărul credincioşilor a ajuns la 108 familii, cu 474 de suflete. Ca urmare a acestei creşteri, credincioşii din Puszta-Meggyes, adică Pustă Megheş (denumirea veche a localităţii Otlaca Pustă) au hotărât schimbarea filiei în parohie. Pentru aceasta, ctitorii Ştefan Rusu cu soţia sa Zenovia Drăganu au construit în Otlaca Pustă o biserică frumoasă şi o casă parohială corespunzătoare şi au dăruit parohiei pământ arabil.

 

Comments are closed.