Ziua Bibliei la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” şi în parohia Birda

Astăzi, 13 noiembrie este serbată Ziua Mondială a Bibliei, iar la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”din Timişoara şi în parohia Birda, momentul a fost marcat prin activităţi catehetice, lecţii demonstrative ce au ca scop familiarizarea şi încurajarea elevilor de a citi Biblia.

Marţi, 12 noiembrie la Liceul Pedagocic s-a desfăşurat la clasa a X-a o lecţie demonstartivă susţinută de profesoara Marina Anghel, profesoară de religie în cadrul liceului. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie pentru fiecare om un far călăuzitor în tot ceea ce face în viaţă, şi de aceea lecţia a urmărit punerea în valoare a cuvintelor scripturii prin care Domnul Dumnezeu ni se revelează fiecăruia dintre noi.

„Am încercat să marcăm, acest moment printr-o lecţie în laboratorul de informatică, în cadrul căreia am realizate pliante prin care am încercat să sensibilizăm copiii să citească Scriptura. Elevii clasei a X-a şi-au selectat versetele din Biblia Ortodoxă on-line, au selectat imagini şi au alcătuit pliante şi semne de carte. Elevii au lucrat eficient, s-au încadrat în timp, iar pliantele vor fi listate şi distribuite claselor din şcoală. Cu acest prilej copiii vor afla că asăzi este Ziua Bibliei. Acestă lecţie se înscrie în proiectul susţinut în şcoală „Coordonatorul Tic (Tehnologia informaţiei şi comunicării) în Şcoală, un pas înainte în învăţământul românesc”, a precizat Marina Anghel. La eveniment au luat parte profesori de specialitate din cadrul liceului, precum şi invitatul de onoare pr. Sorin Lungoci, consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tinerii din Arhiepiscopia Timişoarei.

De asemenea şi în parohia Birda, protopopiatul Deta, s-a desfăşurat luni, 11 noiembrie  o activitate catehetică dedicată zilei Bibliei, integrată în proiectul ,,Hristos împărtăşit copiilor” la Şcoala Gimnazială din comuna Birda, jud. Timiş .

Cu acest prilej a fost organizată în sala de cateheză o expoziţie de carte cu conţinut biblic: ediţii ale Sfintei Scripturi (ebraică, greacă, engleză), dicţionare şi atlase biblice, comentarii patristice la textul sacru precum şi tălmăciri moderne ale Sfintei Scripturi. Au fost de asemenea prezentate diverse ediţii ale traducerii Bibliei în limba română: Dosoftei, Vasile Radu, Gala Galaction şi Bartolomeu Valeriu Anania.

A urmat o cateheză susţinută de preotul paroh, care a prezentat sintetic o istorie a cărţii sfinte, apoi a insistat asupra „Poeziei Vechiului Testament. În încheiere au fost audiate capitole din Sfânta Scriptură care ilustrează două evenimente legate de tema propusă: „David şi Goliat şi Regele David, episoade imprimate pe CD-ul „Mica Biblie” apărut cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În final un gând de mulţumire se îndreaptă către doamna prof. Bianca Tănase, directorul şcolii, prof. Hilde Germer pentru iniţierea tehnică şi prof. Doru Popa, profesorul de religie şi colaborator apropiat al programului catehetic derulat între şcoala şi parohia din comuna Birda.

Comments are closed.