100 de ani de la înființarea primului liceu din Banat cu predare în limba română

Timp de o săptămână, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara a organizat o serie de manifestări, prilejuite de împlinirea a 100 de ani de existență și de predare în limba română.

Programul activităților dedicate centenarului a debutat Luni, în Sala festivă a unității de învățământ, cu un moment intitulat „Evocarea istoriei unei școli centenare”, în cadrul căruia au fost marcate reperele istorice din viața liceului și din învățământul românesc din capitala Banatului. A doua zi a fost dedicată dialogului promoțiilor, prilej cu care mai multe promoții s-au întâlnit depănând amintiri despre anii de școală. În ziua de Miercuri, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat slujba parastasului pentru profesorii și elevii trecuți la Domnul. La slujbă au participat directorul liceului, cadre didactice, elevi, absolvenți, dar și profesori pensionați. Joi, în Sala de festivități a colegiului, au avut loc conferința cu tema „Per aspera ad astra – sau mic manual practic despre cum să transformi visele în realitate”, evocarea personalității elevului erou Silviu Iordan, dar și lansări de carte (lansarea mai multor volume centenar, precum și a volumului „Silviu-Sebastian Iordan 1971-1989. In memoriam, in perpetuam memoriam”). Totodată, la poarta de intrare în colegiu, a fost dezvelită placa memorială „C.D. Loga – 100 de ani de învățământ românesc”. Ziua de Vineri a început cu consiliul profesoral solemn, la care au participat și cadrele didactice pensionate, apoi, în holul central, a avut loc dezvelirea bustului cărturarului Constantin Diaconovici Loga și a bustului profesorului de limba română Silviu Bejan, primul director al școlii. De asemenea, la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul și Sfântul Luca Evanghelistul”, aflat în incinta unității de învățământ, a fost săvârșită slujba de pomenire a elevului martir Silviu Iordan. Ziua s-a încheiat la Teatrul Național din Timișoara cu un film despre Colegiul Național „C.D. Loga”, realizat de Brîndușa Armanca și Roxana Morun.

În data de 7 august 1919, unitatea de învățământ este preluată de administraţia românească şi devine primul liceu românesc din Timişoara, purtând numele cărturarului Constantin Diaconovici Loga. Școala  preia sistemul de organizare al învăţământului secundar românesc: ciclul inferior (clasele I – IV) şi ciclul superior (clasele V – VIII). Printre absolvenții acestui colegiu se numără și Înalpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, absolvent al promoției 1953.

Comments are closed.