Simpozion internațional dedicat educației creștine

În perioada 8 -9 noiembrie a.c. la Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc Simpozionul de Educație și Spiritualitate Ortodoxă:  „Polis & Paideia”, ajuns la cea de-a doua ediție. Simpozionul are menirea de a reuni tineri cercetători români din străinătate, teologi doctoranzi și cadre didactice din întreaga lume, angajaţi în dezbaterile și cercetarea internațională actuală, teologic-educaţională şi spiritual-paideică.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului lucrările conferinței s-au desfășurat la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie – Universitatea de Vest din Timișoara.

Invitații din acest an au fost: PETRE MAICAN (Aberdeen, Scoția), CEZAR M. UNGUREANU (University of Vienna – Institut für Sozialethik), MARIUS ȘTEFAN CIULU (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, Germania), VIOREL COMAN (Louvain, Belgia), IOAN POPOIU (Tubingen, Germania), SILVIU BUNTA (Dayton University, USA), DRAGOȘ GIULEA (Concordia University, Canada).

În cadrul conferinţei au fost incluse, alături de sesiunile de prezentare a lucrărilor, şi ateliere de lucru privind domeniile conferinţei: Hermenuetica alterității; Omul postmodern, între “animal politic” și “animal îndumnezeit”; Ecleziologie în cetăți lichide (Z. Bauman); “Human enhancement” – spre o nouă antropologie?; Principii și metode de predare a religiei in sec. XXI – o reconfigurare necesară?; Etic și moral, într-o geografie fără frontieră; Educația religioasă și filonul său paideic în paternitatea duhovnicească, o conexiune cu marile curente de spiritualitate creștină; Theos, Polis & Paideia: Este creștinismul anti-intelectual? Poate un intelectual să fie creștin?; Scaunul înțelepciunii: Locul Fecioarei Maria în teologia creștină.

Prima ediție a conferinței (1-4 octombrie 2018) a reunit un număr de peste 40 de teologi din 8 țări, printre care s-au numărat: Sebastian Brock, Alexander Golitzin, Andrew Louth, ș.a. (http://conferinta-staniloae.mitropolia-banatului.ro/).

Simpozionul de Educație și Spiritualitate Ortodoxă:  „Polis & Paideia” din acest an s-a desfășurat prin colaboarea dintre Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie fiind un proiect co-finanțat de către Consiliul Județean Timiș prin agenda cultură 2019.

Comments are closed.