Slujire arhierească în Parohia Ictar-Budinț

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în Duminica a XXII-a după Rusalii, credincioșii parohiei Ictar-Budinț au trăit momente de împlinire și bucurie duhovnicească, odată cu târnosirea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Budinț, de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de slujitori, a sfințit locașul prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită, a târnosit Sfânta Masă a Altarului și a pregătit-o pentru sfintele slujbe. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, rostind apoi cuvântul de învățătură desprins din fragmentul evanghelic al duminicii, Pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr (Luca 16, 19-31), care ne descoperă perspectiva dumnezeiască şi veşnică a vieţii umane, pentru care moartea nu este decât o trecere.

 „În Sfânta Evanghelie nu este pomenit numele bogatului, care rămâne necunoscut, pe când numele săracului Lazăr este pomenit și pe pământ și în Cer. Oamenii din această lume s-ar fi grăbit să îl pomenească pe cel bogat, ca pe unul vrednic de cinste, iar săracul Lazăr nici nu ar fi fost observat. Însă Sfânta Scriptură nu pomenește numele bogatului, ca să înțelegem că judecata lumii acesteia nu este și judecata lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

       Biserica din Budinț a fost zidită în anul 1887, fiind sfințită la 8 noiembrie 1888, de către protopopul Gheorghe Crăciunescu, delegatul Sfintei Episcopii. Între anii 1948-1951, biserica a fost renovată total, iconostasul de zid a fost dărâmat și înlocuit cu cel actual din lemn. Tot atunci a fost pictată în tehnica frescă de către pictorul lugojean Victor Jurca, fiind resfințită apoi la 29 iulie 1951, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu al Banatului, în timpul păstoririi preotului Victor Andrași.

       În perioada 2015-2018, prin contribuția credincioșilor, au fost efectuate mai multe lucrări de renovare și reabilitare la acoperișul și exteriorul bisericii, iar în acest an a fost renovat Sfântul Altar, fiind înzestrat cu toate cele de trebuință pentru săvârșirea sfintelor slujbe.

Comments are closed.