A trecut la Domnul părintele pensionar Ilie Stoca

S-a născut la data de 27 iunie 1919 în localitatea Lescovița, județul Caraș-Severin, din părinții Jiva și Danița Stoca. După cele 4 clase primare urmate în localitatea natală, în 1930 începe cursurile gimnaziale la liceul din Oravița. Odată cu absolvirea celor 8 clase, în urma examenului susținut, a fost admis la Academia Teologică din Caransebeș, în anul 1938.

La data de 9 mai 1943 s-a căsătorit cu Maria Petrica, născută la 25 decembrie 1925 în Vrani, județul Caraș-Severin.

În același an a fost hirotonit diacon pe seama catedralei episcopale din Caransebeș, iar după mai puțin de un an, a fost hirotonit preot.

Prima sa parohie a fost în localitatea Iersig, județul Caraș-Severin, unde a slujit timp de doi ani, din 1944 până în 1946. Aici a acoperit biserica monument istoric, cu șindrilă nouă. A două parohie a fost Surduc, tot din județul Caraș-Severin. Aici, de asemenea, a acoperit cu șindrilă biserica monument istoric.

După mai bine de șapte ani, în 1953, a părăsit Surducul și a plecat la Nădrag, județul Timiș. Aici nu era casă parohială, așa încât părintele a început de îndată lucrări la noua casă parohială, la care s-a lucrat timp de cinci ani, din 1953 până în 1958. La Nădrag a păstorit timp de 21 de ani, din 1953 până în 1974.

În 1974 a fost numit paroh la Giarmata Vii, județul Timiș, unde a păstorit 10 ani. La împlinirea vâtstei de 65 de ani a ieșit la pensie, în anul 1984.

Ca pensionar a locuit o vreme la mănăstirea Dealu, jud. Dâmbovița, slujind acolo din 1986 până în 1989. În 1989 a plecat într-un pelerinaj la Ierusalim, unde a slujit pe la mai multe biserici, inclusiv la Mormântul Mântuitorului.

După 1990 a fost îmbisericit de mitropolitul Nicolae Corneanu la catedrala mitropolitană.

Slujba înmormântării a avut loc sâmbătă 26 ianuarie, în cimitirul de pe strada Cosminului din Timișoara, fiind săvârșită de slujitorii parohiei Timișoara Viile Fabric, pe raza căreia a domiciliat adormitul în Domnul. P.On. Părinte Marius Sfercoci, inspector eparhial a transmis un mesaj de condoleanțe din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului.

Bunul Dumnezeu să îi facă parte de odihnă veșnică, împreună cu toți drepții Săi!

Comments are closed.