Colindători la Reședința mitropolitană din Timișoara

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a primit Luni, 9 Ianuarie, la Reședința mitropolitană, vestea cea bună a Nașterii Domnului, transmisă prin colindele ortodoxe ucrainiene, interpretate de un grup de creștini din cadrul Parohiei Ortodoxe Ucrainiene Timișoara. Printre membrii cetei de colindători s-au aflat copii, preoți, credincioși, precum și Gheorghe Hleba, președintele Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Timiș.

„Am venit la Centrul eparhial din Timișoara atât pentru a-l colinda pe Întâistătătorul Mitropoliei Banatului, cât și pentru a arăta că, în comunitatea ucrainiană din Timișoara, se păstrează tradițiile și obiceiurile de Crăciun. Totodată, am adus vestea cea bună a Nașterii Domnului în semn de recunoștință pentru tot ceea ce Înaltpreasfinția Sa a făcut și va face pentru această comunitate ucrainiană”, a spus părintele Cristian Popovici, parohul Bisericii Ortodoxe Ucrainiene „Adormirea Maicii Domnului” din Timişoara.

După seria de colinde interpretate atât în limba ucrainiană, cât și în limba română, dl. Gheorghe Hleba i-a înmânat Înaltpreasfinției Sale, din partea comunității, două DVD-uri cu cele mai importante momente din viața ucrainienilor din Județul Timiș.

În continuare, Părintele Mitropolit Ioan le-a mulțumit pentru aceste minunate cântări, apoi i-a felicitat și le-a urat sărbători cu pace și bucurie în continuare. La final, toți colindătorii au primit, din partea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, pachete cu daruri.

Credincioşii ucraineni din Timişoara aparţin de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, care din anul 1990 este organizat cu binecuvântarea şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, având menirea de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor ucraineni din România. Din punct de vedere canonic, credincioșii ucrainieni din întreaga țară sunt sub ascultarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comunitatea parohială „Adormirea Maicii Domnului” din Timişoara a fost înfiinţată în 10 decembrie 2001 şi numără în prezent peste 100 de familii. Începând din toamna anului 2005, credincioşii ucraineni participă la slujbele religioase, oficiate de părintele paroh Cristian Popovici, într-o biserică de lemn, ridicată cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a vrednicului de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu pe strada Maresal Alexandru Averescu (fosta Lidia) nr. 3c din Timişoara. Din nevoi pastorale la 29 aprilie 2010 s-a început zidirea unei noi biserici, mai mari, din cărămidă și cu clopotniță în fața bisericii, care respectă stilul arhitectural slav.

Comments are closed.