Comuniune și binecuvântare la parohia Timișoara – Ghiroda Nouă

În duminica a XXVII-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului a participat la săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara – Ghiroda Nouă, protopopiatul Timișoara II.

Părintele Mitropolit a fost întâmpinat în orele dimineții de către protopopul Mircea Szilagyi, paroh, și preoții slujitori Daniel Sabău și Vlad Munteanu împreună cu zeci de credincioși care, cu mare bucurie, și-au așteptat păstorul sufletesc.

În cuvântul de învățătură Ierarhul a explicat semnificația duhovnicească a minunii săvârșite de Domnul Iisus Hristos asupra femeii gârbove despre care s-a citit în pericopa evanghelică a acestei duminici (Luca 13, 10-17). Deși Evanghelistul Luca nu a dat detalii medicale, în relatarea sa, despre boala femeii, ne dăm seamă că această neputință avea cauze de natură duhovnicească, cauze pe care le-a înlăturat Mântuitorul prin rugăciune și punerea mâinilor. Putem înțelege că această boală era degradantă pentru femeia amintită care „nu putea să se ridice în sus nicidecum” ci avea întotdeauna privirea ațintită în țărână, fără posibilitatea de a-și privi în față semenii sau de a contempla cerul creat de Dumnezeu. Înaltpreasfinția sa a actualizat mesajul evanghelic atrăgând atenția credincioșilor asupra oamenii zilelor noastre, mulți cu mintea și sufletul gârbovite, care nu privesc cu dragoste spre semenii lor și care nu contemplă cu credință Cerul lui Dumnezeu. Pe acești oameni Mântuitorul Hristos îi tămăduiește prin rugăciune în Sfânta Biserică „prin mâna Lui cea puternică și tare ce se află în Sfânta Evanghelie” pe care slujitorii Bisericii o pun pe capetele celor care vin la El cu pocăință, așa cum se citim în rugăciunea finală din rânduiala Sfântului Maslu.

După încheierea Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Ioan a săvârșit, împreună cu preoții slujitori, sfințirea crucilor care urmează a fi așezate pe cele cinci turle ale bisericii parohiale. Cu acest prilej Ierarhul s-a rugat pentru sănătatea și mântuirea credincioșilor care au contribuit la reparația acoperișului bisericii și la confecționarea noilor cruci care vor împodobi sfântul locaș. „Fiecare credincios care poartă în suflet Crucea lui Hristos și se însemnează cu ea este o biserică vie în care sălășluiește Duhul Sfânt” a mai adăugat Părintele Mitropolit.

Parohia Timișoara – Ghiroda Nouă, situată în cartierul Críșan (în nord-estul municipiului Timișoara), a fost înființată la 6 octombrie 1931 și a săvârșit serviciile religioase într-o capelă până în anul 1985 când aceasta a fost demolată și, sub îndrumarea vrednicului de pomenire părinte Ioan Postelnicu, a fost zidită actuala biserică – târnosită în 1994. În cursul anului 2017 acoperișul vechi al bisericii a fost schimbat și s-a montat noua țiglă ce protejează biserica de intemperii.

Comments are closed.