Conferința părintelui Zaharia Zaharou

DSC_6234_1600x935

Joi, 31 Martie, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, a avut loc conferința „Fericirile – Trepte pogorâtoare ale Căii lui Hristos”, susținută de Arhimandritul Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” Essex – Londra, eveniment ce se înscrie în seria de conferințe prepascale oraganizate de Facultate de Litere, Istorie și Teologie și Asociația Stundeților Creștin Ortodocși, filiala Timișoara.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la acest evenimet a participat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, alături de clerici din eparhie, studenți și de numeroși credincioși timișoreni.

Cuvântul părintelui Zaharia Zaharou a fost unul bogat în înțelesurile duhovnicești, necesare fiecărui credincios care dorește să-l descopere pe Dumnezeu și care, astfel, se pregătește pentru marele praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. „Atunci când credinciosul primește cuvântul Domnului Iisus și se face părtaș duhului iubirii Sale jertfelnice, în inima lui începe să se zugrăvească Chipul cel smerit al lui Hristos. Pe de-o parte i se descoperă măreția, desăvârșirea și sfințenia căii Domnului, așa cum s-a arătat în deșertarea Lui de Sine și în dragostea Sa <<până întru sfârșit>>, iar pe de alta, i se dă să-și cunoască sărăcia duhovnicească, nedreptatea păcatului și zădărnicia întregii sale vieți”.

De asemenea, părintele a mai vorbit despre pocăința omului care, prin darul lui Dumnezeu, devine o făptură nouă. „Unindu-se astfel cu Hristos, Noul Adam, credinciosul primește starea Lui cea dumnezeiască și nețărmurirea iubirii Sale, pentru a putea îmbrățișa întreaga zidire în rugăciunea lui și a mijloci pentru ea înaintea lui Dumezeu. Pocăința lui devine tânguire adamică și strigăt al întregului pământ către Domnul…Atunci când oamenii își mărturisesc păcătoșenia și fărădelegile înaintea lui Dumnezeu, ei întăresc un adevăr universal, anume acela că <<toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu>>. Această spovedanie îi face să fie adevărați și astfel ei atrag asupra lor Duhul Adevărului”.

pr Zaharia Z

Conferința face parte din programul conferințelor prepascale „Educația creștină azi” organizate de Arhiepiscopia Timișoarei, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Timișoara și specializarea de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Tema ”Educația creștină azi” a fost aleasă pentru ciclul de conferințe prepascale ca urmare a declarării anului 2016 „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Șirul de conferințe prepascale va continua și săptămâna viitoare cu conferința pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu, care va confernția pe tema: „Creștin de ocazie” și va avea loc în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, la ora 18:00.

DSC_6239_1600x1060 DSC_6242_1600x1060 DSC_6244_1600x1060 DSC_6252_1600x1060

Comments are closed.