Deschiderea Centrului pentru pacienții cu scleroza multiplă, la Timișoara

Comunitatea pacienților cu scleroză multiplă au venit în anul 2018 la sediul Mitropoliei Banatului pentru a solicita sprijin, deoarece încă nu au loc în care drepturile lor să fie cunoscute și serviciile complementare actului medical să fie posibile. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a răspuns acestei solicitări de sprijin prin punerea la dispoziție a unui spațiu care să fie dedicat unei astfel de îngrijiri și a încredințat Fundației Filantropia Timișoara să se ocupe de lucrările ample de amenajare și dotare.

Astăzi, 23 ianuarie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul și Mitropolitul Banatului a avut loc deschiderea Centrului pentru pacienții cu scleoza multiplă la Timișoara, de pe Bulevardul Iuliu Maniu din Timișoara. Fundația Filantropia Timișoara în parteneriat cu Sectorul social filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Timisoara a inaugurat acest centru, primul dintr-o serie de noi proiecte sociale în cadrul eparhiei noastre. Slujba de binecuvântare a noului sediu a fost oficiată de pr. Cristian Pavel, președintele Fundației Filantropia.

Acest centru se adresează comunității persoanelor ce suferă de scleroză multiplă, care în județul Timiș depășesc numărul de 400 de persoane întregistrate, iar la nivel național fiind 7500 de cazuri.

 Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare.

         Boala este cea mai frecventă cauză de invaliditate de cauză neurologică a adulţilor tineri, după cauzele de invaliditate determinate de traumatisme. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi, fiind rară înainte de adolescenţă şi cu incidenţă crescută constant de la adolescenţă până la 35 de ani, cu scădere treptată după această vârstă. Nu există un tratament curativ al bolii, dar mijloacele terapeutice actuale ameliorează vizibil simptomatologia. Psihoterapia este utilă, ştiut fiind faptul că aceşti bolnavi sunt depresivi (cazurile de suicid sunt frecvente, reprezentând o importantă cauză de deces în scleroza multiplă).

          Fundația Filantropia Timișoara va pune la dispoziție o echipă formată din psiholog, asistent social, kinetoterapeut, medic psihiatru…etc, pentru ca serviciile să fie atât de educație pentru viața sanatoasă, cât și cum să trăiești în condițiile date cu scleroza multiplă. Proiectul a fost posibil prin ajutorul financiar și material oferit de Arhiepiscopia Timisoarei, SC. Profi Romania SRL, Asociația Timisensis, dar și a unor persoane fizice.

Comments are closed.