Duminica a doua din Postul Mare la Mănăstirea Luncanii de Sus

DSC_6214_1600x1060

În Duminica a 2-a din Postul Mare, numită și a Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul obștii de maici de la Mănăstirea Luncanii de Sus, din Protopopiatul Făget. Aici, Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți, împreună cu părintele protopop Bujor Păcurar. După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan l-a hirotesit duhovnic pe părintele Mihail Gavril Piroc de la Catedrala mitropolitană. La finalul ceremoniei, Mitropolitul Banatului a ținut o bogată omilie, în cadrul căreia a evidențiat semnificațiile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică de la Marcu 2, 1-12, ce relatează minunea vindecării, săvârșită de Hristos, asupra slăbănogului din Capernaum.

La finalul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Ioan i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să frecventeze mai des bisericile și să meargă la duhovnicii lor pentru a se spovedi și pentru a primi dezlegare de păcate, dar și tămăduire trupească, după cum a primit și paraliticul din Capernaum. Tot în acest sens, Înaltpreasfinția Sa a scos în relief faptul că, atunci când duhovnicul rostește, în cadrul spovedaniei, rugăciunea de dezlegare, fiecare credincios primește acele cuvinte ale lui Hristos „Fiule, iertate sunt păcatele tale!” Prin urmare, nimeni, ridicat de sub epitrahilul duhovnicului, nu se ridică neiertat și nevindecat sufletește de Hristos.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Banatului a săvârșit slujba Parastasului pentru duhovnicul mănăstirii, arhimandritul Ieronim Stoican, de la a cărui trecere la cele veșnice au trecut 5 ani. La eveniment au luat parte stavrofora Filofteia Nistor, stareța Mănăstirii Luncanii de Sus, împreună cu obștea de maici, dar și un număr impresionant de credincioși, mulți dintre ei fii duhovnicești ai părintelui.

ieronim_stoican_pomenire

***

Părintele Ieronim Stoican s-a născut în data de 13 octombrie 1925, în localitatea Gornenți, comuna Podeni, judetul Mehedinti. În 1944, la vârsta de numai 19 ani, se închinoviază ca frate la Mănăstirea Topolnița, judetul Mehedinti. În timpul studiilor seminariale de la Mănăstirea Neamț, este tuns în monahism, avându-l ca naș de călugărie pe părintele ieromonah Petroniu Tănase, viitorul stareț de la Schitul Prodromu, din Sfântul Munte Athos.

Între anii 1958-1978, părintele Ieronim a fost preot slujitor la parohia Bara, din judetul Timiș și preot suplinitor la parohiile din satele Ohaba Română, Lăpușnic, Radmanești, Spata și Dobrești, toate din judetul Timis. La altarul bisericii din Dobrești, l-a cunoscut, încă de la vârsta de 9 ani, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, fiindu-i mai mult decât un părinte duhovnicesc.

Între anii 1978-1985, parintele ieromonah Ieronim Stoican a fost staret la Manastirea Izvorul Miron, din localitatea Romanesti. Din anul 1985 până în 2007, a fost preot duhovnic la Manastirea Vasiova, județul Caras -Severin, iar de la 1 mai 2007, parintele Ieronim se retrage la Mănăstirea „Acoperamantul Maicii Domnului”, din localitatea Luncanii de Sus, județul Timiș, unde, la data de 29 martie 2011, trece la cele veșnice.

***

În Duminica a doua din Sfântul și Marele Post, Biserica a rânduit să fie pomenit un mare teolog al luminii necreate și un atlet al spiritualității isihaste răsăritene, Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, pentru a ne arăta că dreapta credință pe care am prăznuit-o, în mod deosebit, în duminica anterioară nu este o credință teoretică, raționalizată, ci o credință întrupată, trăită și experiată, prin care credinciosul ortodox primește lumina slavei dumnezeiești și viața veșnică. Prin trăirea, în mod intens, a dreaptei credințe, sufletul creștinului primește luminare și curățire de păcate. Prin aceasta se arată, în mod vădit, că dreapta credință este o credință transfiguratoare și îndumnezeitoare.

Pe de altă parte, pomenirea unui teolog al luminii dumnezeiști într-o perioadă de post, ne arată că timpul postului este timp de luminare a sufletului, prin mărturisirea păcatelor, prin fapte bune și prin împărtășirea cu Sfintele Taine. Așadar, perioada Sfântului și Marelui Post este o perioadă în care adunăm în suflet multă lumină din lumina Sfintelor Scripturi, din lumina Sfintelor Taine și din lumina faptelor bune. Cu fiecare cuvânt pe care-l auzim din Sfânta Scriptură, cu fiecare rugăciune, cu fiecare împărtășire din Sfintele Taine, ne luminăm duhovnicește mintea și inima, pentru a primi, în mod plenar, Lumina luminii. Ca atare, prin pomenirea Sfântului Grigorie Palama, teologul luminii și al slavei lui Hristos, în Duminica a doua din Postul Paștilor, Biserica ne îndreaptă spre lumina Învierii lui Hristos sau spre lumina cea neînserată din Împărăția eshatologică, pe care o binevestește și anticipează sărbătoarea Luminii.

Imagine și text: Răzvan Fibișan

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Comments are closed.