Duminica a VI-a după Rusalii la catedrala mitropolitană din Timișoara

În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului alături de Preasfințitul Părinte Daniil Partoșanul au fost prezenți la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la catedrala mitropolitană din Timișoara, oficiată de un sobor de preoți și diaconi.  Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Daniil, care a evidențiat învățăturile evanghelice, ce se desprind din pericopa de la Matei, cap. 9, 1-8, unde se vorbește despre vindecarea slăbănogului din Capernaum. Cuvântul ierahului a fost ascultat cu atenție de credincioșii timișoreni, dar și de membrii Asociației „Oastea Domnuluiˮ, din Timișoara, precum și de cei din celelalte filiale din țară, care în număr mare s-au rugat împreună cu ierarhii și preoții.

Întâlnirea anuală a Oastei Domnului, la Timișoara 

Și în acest an, catedrala mitropolitană din Timișoara a găzduit întrunirea anuală a Asociației „Oastea Domnuluiˮ, la care au participat preoții coordonatori și membri ai filialelor din întrega țară.

Întâlnirea a debutat, sâmbătă seara, la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Evanghelistul” și Sfântul Evanghelist Luca” din incinta Colegiului Național C.D. Loga din Timișoara, unde s-a oficiat slujba Vecerniei și au fost rostite cuvinte de folos, s-au cântat pricesne, menite să îmbunătățească viața creștină a credincioșilor din ziua de azi. Binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan a fost adusă în mijlocul fraților ostași de către Pr. Zaharia Pereș, consilier eparhial. S-a prezentat și o scurtă istorie a „Oastei Domnului” și s-au evidențiat personalitățile de seamă ale asociației, care prin viața și opera lor l-au mărturisit pe Dumnezeu.

De asemenea, în Duminica a 6-a după Rusalii, toți frații ostași au luat parte și la Sfânta Liturghie de la catedrala mitropolitană. După săvârșirea slujbei, a avut loc o agapă creștină, organizată de membrii filialei din Timișoara ai Oastei Domnului, la care au fost invitați toți participanții de la evenimentul anual al asociației. 

Apoi, în partea a doua a zilei, întâlnirea a avut loc la catedrală, unde Preasfințitul Părinte Daniil Partoșanu, împreună cu preoții coordonatori din centrele din țară ale acestei asociații, au rostit cuvinte de învățătură, intercalate de cântări bisericești și poezii specifice Oastei Domnului. Coordonatorul întrunirii a fost pr. Gheorghe Itineanț din Timișoara, care a prezentat programul întâlnirii și dat cuvântul celor invitați. Au rostit cuvinte duhovnicești, pr. Iosif Toma de la Sibiu, pr. Ilie Mirel, de la București, pr. Vasile Anișorac din Timișoara, ș.a.

Istoric

Oastea Domnului este o mișcare duhovnicească în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care are în vedere combaterea alcolismului, sudalmei, precum și al altor abateri de la morala creștină și de la bunele norme de conviețuire socială. De asemenea, ostașii au ca mesaj central al propovăduirii lor trăirea activă a credinței ortodoxe prin dinamizarea clerului și tuturor mirenilor. Astfel, se are în vedere redescoperirea conceptului de convertire, prin Taina Pocăinței, ce are în centru Jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, cel Răstignit și Înviat, pe Mielul lui Dumnezeu și Logosul Întrupat.  Fondatorii Asociației Oastea Domnului sunt părintele Iosif Trifa, fratelea Traian Dorz și Ioan Marini. De menționat este și faptul că acestă mișcare va împlini un secol de existență peste șase ani.

Comments are closed.