Duminica după Botezul Domnului la parohia Călacea

În Duminica de după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din parohia Călacea, protopopiatul Timișoara I. La sosirea în parohie, Chiriarhul a fost întâmpinat  de către părintele protopop Ioan Bude, de către părintele paroh Ioan Mura și de ceilalți preoți slujitori, între care s-au aflat pr Ionel Popescu, vicar eparhial și pr Marius Sfecoci, inspector eparhial. În cadrul Sfintei Liturghii, licențiatul în Teologie pastorală Ionuț Mura, profesor de Religie la Colegiul Național „C.D. Loga” din Timișoara, a fost hirotonit diacon. 

În cuvântul de învățătură rostit părintele Mitropolit s-a referit la textul scripturistic: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor” (Matei 4, 17). Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța și actualitatea pocăinței, precizând că atunci ne pocăim cu adevărat „când vom știi să plângem cu inima pentru păcatele noastre, nu numai cu ochii”. Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Ioan a impresionat profund pe credincioșii prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie, dintre care mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

După încheierea sfintei slujbe preotul paroh a prezentat câteva date despre istoricul parohiei pe care o păstorește din anul 1984 și despre lăcașul de cult construit în anul 1812. 

Vrednic de subliniat este și faptul că la Sfânta Liturghie s-au rugat și câțiva revoluționari din Timișoara, care în decembrie 1989 au ieșit pe străzile Timișoarei, fără a se teme de gloanțele care au ucis 112 timișoreni și au rănit alte câteva sute, și care au venit la Călacea pentru a fi alături de preotul paroh, el însuși revoluționar de frunte al capitalei Banatului. Frumoase cuvinte de mulțumire a adresat apoi preotul Ioan Mura Înaltpreasfinției Sale, arătând că aceasta a fost cea de-a patra vizită arhierească la Călacea, în ultimele două veacuri.

Comments are closed.