O nouă sesiune pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie

În perioada 30 august – 5 septembrie 2017 se va organiza o nouă sesiune de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul II).

Cursurile vor debuta miercuri, 30 august, ora 10, la Centrului eparhial din Timişoara.

 Sesiunea pentru obţinerea gradelor profesionale se va finaliza printr-un examen, în ziua de 19 septembrie, constând din două probe la cunoştinţele teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială pentru definitivat şi două probe scrise de cunoştinţe teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare pentru gradul II.

La această serie a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, vor participa candidaţi din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului.

Cursurile vor fi ţinute de către cadre didactice universitare de la toate cele trei Facultăţi de Teologie din Mitropolia Banatului.

În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea nr. 1199/2008 şi completată prin Hotărârea nr. 565/2017, se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se obţine prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minim 2 ani şi cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, prin hirotonie. De asemenea, potrivit art. 125, alin 1 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, se arată că obţinerea gradelor profesionale (definitiv, II şi I) sunt obligatorii ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.

Comments are closed.