Patrimoniu

Sectia patrimoniu si constructii bisericesti: pr. ic. stavr. Sorin Lungoci Conducerea Arhiepiscopiei Timişoarei a iniţiat în urmă cu aproximativ patru decenii organizarea unei colecţii care adună cu scumpătate obiecte de interes istoric şi documentar, artistic şi cultural, atât pentru a le conserva cât şi pentru a le expune doritorilor de a cunoaşte trecutul.

Colecţia de artă bisericească veche a Arhiepiscopiei Timişoarei aşezată în subsolul Catedralei mitropolitane din Timişoara. Patrimoniul de artă bisericească adăposteşte astăzi aproape 1.000 de piese printre care un însemnat număr de icoane pe lemn, pe sticlă şi pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă. Toate provin din biserici bănăţene şi datează din secolele XIV, XVI, XVII şi XIX. Documente de netăgăduită însemnătate istorică, ele exprimă nivelul cultural din Banat, evidenţiind în acelaşi timp sensibilitatea pentru frumos a credincioşilor.


Interiorul colecţiei muzeale din incinta catedralei mitropolitane
Orar: Luni 10-14
Marţi – Sâmbătă 09 – 17
Duminică 10 – 14
Persoanele de contact:
Pr. Aurel Filip (tel. 0729.626.260)
D-na Eva Ilieş (tel. 0744.985.957)

O colecţie de artă bisericească veche se găseşte şi în incinta Protopopiatului ortodox român din oraşul Lugoj, cuprinzând numeroase obiecte de cult adunate de la biserici din cuprinsul protopopiatului.

Zona Făgetului, adevărată Bucovină a Banatului a ajuns cea mai reprezentativă zonă de păstrare şi transmitere a civilizaţiei materiale şi spirituale româneşti din Banat. Ceea ce dă specificitate zonei este salba de biserici de lemn prezente aproape în fiecare sat. Bisericile de lemn au devenit elocvente mărturii culturale ale epocii în care au fost create, sintetizând simţul artistic, ingeniozitatea şi înclinarea spre frumos a ţăranului român. Dintre acestea se cuvin a fi menţionate bisericile de lemn din: Băteşti, Crivina de Sus, Curtea, Dubeşti, Homojdia, Jupâneşti, Margina, Pietroasa, Zolt etc.

Biserica de lemn din Băteşti                                                         Biserica de lemn din Margina

Biserica de lemn din Zolt
Informaţii suplimentare pot fi găsite în cele două lucrări ale prof. Nicolae Săracă: Biserici de lemn ale Banatului, Editura Excelsior Art, Timişoara, 2001, 130 pp. şi Bisericile de lemn dispărute din Banat, Editura Excelsior Art, Timişoara, 2002, 102 pp.

Comments are closed.