Reprezentanții grădinițelor ortodoxe din România s-au întâlnit la Timișoara

Grădinița Troița, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Prologos, a organizat, timp de două zile, în urbea de pe Bega, întâlnirea anuală a grădinițelor ortodoxe din România. Astfel, în zilele de 9 și 10 februarie, în capitala Banatului, au fost prezenți reprezentanții mai multor asociații și instituții de învățământ, cu fundament creștin-ortodox, din țară.

 

 

După o prezentare a fiecărei unități școlare participante, s-a făcut o activitate demonstrativă la grupa mare a Grădiniței Troița și apoi s-au discutat aspecte legate de managementul unității, bune practici, activități extra-curriculare, dar și despre rolul parteneriatelor în relația cu comunitatea. Programul a prevăzut sesiuni în plen și ateliere de lucru paralele.

„Acest proiect educațional, ajuns la a doua ediție, are o întindere pe 5 ani. Dacă anul trecut am organizat o întâlnire a grădinițelor și a școlilor ortodoxe, în aceste zile organizăm întâlnirea unităților de învățământ preșcolar ortodoxe, întrucât am văzut că sunt multe grădinițe în țară care doresc să-și deschidă porțile. În cadrul acestui eveniemnt am conturat idei noi de colaborare, fiind foarte important pentru noi ca: fiecare județ să promoveze valorile tradiționale ortodoxe românești; să creăm nu doar activități punctuale, ci să dăm un suflu ortodox întregii activități dintr-o grădiniță”, a spus Margareta Tănăsoiu, directorul Grădiniței Troița.

Participanții și-au propus să colaboreze până la urmatoarea întâlnire a grădinițelor ortodoxe, ce va avea loc anul viitor, la Brașov, prin proiecte și programe de inter-formare, respectiv prin Platforma națională a grădinițelor și școlilor ortodoxe.

La această întâlnire de la Timișoara a grădinițelor ortodoxe din România au fost prezenți reprezentanți ai Arhiepiscopiei Timișoarei, ai Grădiniței „Sfânta Ecaterina” (Brașov), ai Grădiniței PN „Sfânta Filoftea” (Brașov), ai Grădiniței PP 56 (Oradea), ai Asociației Filoteos (Dej), ai Grădiniței Efremeia (în curs de înființare Arad), ai Grădiniței „Sfântul Stelian” (Cluj Napoca), ai Asociației Chora (Cujir) și ai Grădiniței „Sfântul Nicolae” (Sebeș).

Toate instituțiile de învățământ prezente au între activitățile lor, pe lângă educația conformă programei școlare în vigoare, și preocuparea de a oferi un reper de viață creștin-morală, bazată pe valorile tradiționale românești, cultivând atât dimensiunea spirituală a personalității copilului în relație cu cea intelectuală și cea psiho-socială a acestuia, cât și identitatea ortodoxă.

„Grădinița cu program normal creștin-ortodox Sfânta Filofteia este o grădiniță de stat, făcând parte din structura Grădiniței cu program prelungit Nr. 3 din Brașov. Aceasta funcționează în spațiul bisericii Parohiei Brașovul Vechi de peste 100 de ani, iar, în prezent, are două grupe de copii. În anul școlar ce a trecut am inițiat un parteneriat educațional <<Lăsați copiii să vină la Mine!>> între grădiniță și biserică, ce pune accent pe promovarea credinței și morale ortodoxe în rândul preșcolarilor, prin intermediul triadei Biserică-Grădiniță-Familie. Am inițiat acest proiect deoarece educația religioasă ajută copilul să cunoască și să respecte normele morale și îndatoririle pe care le are față de el însuși și față de semenii săi, pentru a devein un bun creștin. Prin derularea acestui proiect, am urmărit cunoașterea învățăturii Bisericii, respectarea tradițiilor și obiceiurilor ortodoxe, păstrarea valorilor creștine, conștientizarea și adoptarea unui comportament moral religios. Alături de familie, grădinița contribuie la educarea și cultivarea conștiinței binelui și răului, ajutându-i pe copii să distingă fapta bună de cea rea, tocmai pentru ca ei să învețe să trăiască creștinește”, a spus Maria Giorgiana Buta, directorul Grădiniței Nr. 3 din Brașov.

„Scopul înființării Asociației Chora a fost promovarea practicilor ortodoxe în centrele educaționale de preșcolari și a tradiților românești. Printr-un parteneriat public privat, am prelungit programul unei grădinițe din Cugir, iar, pe lângă faptul că am creat condiții de masă și de somn, sprijinim desfășurarea activităților extracuriculare, aducând în acest sens materiale didactice, dar și personal calificat: educatoare, îngrijitoare, vorbitori nativi de germană, preot. În zilele de sărbătoare, copiii sunt duși la biserică, având activități cu tematice religioase”, a reliefat Claudia Popescu, Asociația Chora din Cugir.

„Grădinița Sfântul Nicolae din Sebeș a fost înființată în 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, fiind autorizată de Ministerul Educației. Are un număr de 15 copii, cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani. Scopul deschiderii grădiniței a fost strict duhovnicesc, mai exact acela de a-i apropia pe copii de Dumnezeu și de a-i îndruma pe calea dreptei credințe”, a menționat Sorina Istrate, Grădinița „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia.

„În cadrul Grădiniței cu program prelungit Nr. 56 din Oradea, desfășor activități de educație religioasă, pe care le-am cuprins într-un proiect educațional la nivelul Județului Bihor. Am găsit parteneri din diferite instituții preșcolare și școlare mici din județ, am așezat toate informațiile într-un proiect educativ, iar, pe baza calendarului de activități, desfășurăm diverse activități, iar la final anului școlar avem o evaluare a acestora, o diseminare foarte frumoasă a informaților și a lucrurilor relevante despre proiectele educative, mai ales pe teme religioase”, a subliniat Prof. Florentina Blându, Grădinița Nr. 56 din Oradea.

Întâlnirea de la Timișoara a grădinițelor ortodoxe din țară face parte din proiectul educațional Simpozion național „Tradiție și inovație în școala românească ortodoxă”, avizat de ISJ Timiș, ce îşi propune să ofere un cadru organizat de prezentare, promovare, diseminare a activităţilor fondate pe valorile ortodoxiei, iniţiate de profesori din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial de la nivel național.

Comments are closed.