Resfințirea bisericii românești din Jaca (Zsáka)-Ungaria

DSC_5649

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Preasfințitului Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent duminică, 23 august, în Parohia Jaca din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, alături de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Preasfințitul Părinte Siluan, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a sfântului lăcaș de aici, trecut recent printr-un amplu proces de restaurare cu sprijinul financiar din partea statului român și a celui maghiar.

La sărbătoarea comunității românești din Jaca au participat clerici și credincioși de la mai multe parohii din cuprinsul eparhiei românești din Ungaria, precum și invitați din țară, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și al Episcopiei Oradiei. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența dl. Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte și a dl. Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, precum și a numeroase oficialități atât din partea statului român, cât și a celui maghiar. Răspunsurile la sfintele slujbe au fost date de grupul coral “Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac.dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

jaca

După Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a bisericii, Preasfințitul Părinte Siluan a acordat mai multe diplome de apreciere și de recunoștință celor care au contribuit la realizarea lucrărilor de restaurare intreprinse la sfântul lăcaș. Totodată, Preasfinția Sa a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui paroh Cosmin Pop, în semn de prețuire față de eforturile depuse alături de credincioșii din Jaca atât pe plan administrativ-gospodăresc, cât și pastoral-misionar în viața comunității ortodoxe românești de aici. La rândul său, Mitropolitul Banatului a dăruit părintelui paroh o icoană și un Liturghier, încredințând comunitatea românească de aici de dragostea și de sprijinul fraților bănățeni,  iar mai ales, de purtarea permanentă în rugăciuni înaintea tronului Preasfintei Treimi.

Restaurare finanțată de statul român și de statul maghiar

Lucrările de restaurare ale bisericii ortodoxe românești din Jaca (Zsáka), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, au fost realizate cu sprijin financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la București (SSC), oferit prin intermediul Patriarhiei Române, dar și din partea statului maghiar. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, aflat de câțiva ani pe lista Comisiei Mixte de Dialog Româno-Maghiare, care a vizat sprijin financiar oferit din partea celor două State, Ungaria și România, în vederea rezolvării problemelor legate de biserica românească și casa parohială din Jaca.

În anul 2009, cu sprijin financiar din partea SSC București a fost înlocuit acoperișul bisericii și structura sa de rezistență, iar cu sprijinul Ungariei au fost tăiate zidurile locașului de cult, pentru a rezolva problema igrasiei, în anul 2013, cu sprijin din partea Budapestei a fost achiziționată și modernizată o nouă casă parohială și a fost restaurată turla bisericii, iar cu un alt ajutor financiar din partea Bucureștiului, au fost finalizate lucrările de restaurare la locașul de cult, care datează din anul 1791.  Între elementele aparte care se leagă de această biserică se numără turla care este executată în totalitate din zid și vopsită, fără a avea un acoperiș din țiglă sau tablă, dar și existența unui Evangheliar de la Sibiu, din 1 ianuarie 1859, care a fost tipărit cu binecuvântarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.   Prin lucrările aflate în curs de execuție, dar și cele efectuate anterior, biserica românească și casa parohială din Jaca și-au schimbat înfățișarea, putând fi folosite în condiții normale, spre bucuria preotului și a tuturor credincioșilor ei, dar și a conducerii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

DSC_5564 DSC_5572 DSC_5573 DSC_5582 DSC_5590 DSC_5604 DSC_5612 DSC_5614 DSC_5619 DSC_5625 DSC_5633 DSC_5636 DSC_5649 DSC_5652 DSC_5655 DSC_5664 DSC_5668 DSC_5670 DSC_5675 DSC_5678 DSC_5680 DSC_5698 DSC_5719 DSC_5728 DSC_5735 DSC_5743 DSC_5749 DSC_5757 DSC_5762 DSC_5764 DSC_5768 DSC_5772 DSC_5781 DSC_5785 DSC_5789 DSC_5794 DSC_5798

Comments are closed.