Simpozionul internațional „Polis & Paideia”, la Timișoara

Arhiepiscopia Timișoarei și Universitatea de Vest din Timișoara vă invită să luaţi parte la manifestarea academică organizată de Mitropolia Banatului, aflată anul acesta la cea de a II-a ediție, Simpozion de Educație și Spiritualitate Ortodoxă:  „Polis & Paideia”.

Evenimentul va avea loc în data de 8-9 noiembrie 2019. Locul de desfăşurare ale acestei întâlniri este Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie (sala 101). Simpozionul are menirea de a reuni tineri cercetători români din străinătate, teologi doctoranzi și cadre didactice din întreaga lume, angajaţi în dezbaterile și cercetarea internațională actuală, teologic-educaţională şi spiritual-paideică.

Printre invitații de anul acesta se numără: PETRE MAICAN (Aberdeen, Scoția), CEZAR M. UNGUREANU (University of Vienna – Institut für Sozialethik), MARIUS ȘTEFAN CIULU (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, Germania), VIOREL COMAN (Louvain, Belgia), IOAN POPOIU (Tubingen, Germania), SILVIU BUNTA (Dayton University, USA), DRAGOȘ GIULEA (Concordia University, Canada).

În cadrul conferinţei sunt incluse, alături de sesiunile de prezentare a lucrărilor, şi ateliere de lucru privind domeniile conferinţei:

1. Hermenuetica alterității;

2. Omul postmodern, între “animal politic” și “animal îndumnezeit”; 3. Ecleziologie în cetăți lichide (Z. Bauman);

4. “Human enhancement” – spre o nouă antropologie?;

5. Principii și metode de predare a religiei in sec. XXI – o reconfigurare necesară?;

6. Etic și moral, într-o geografie fără frontieră;

7. Educația religioasă și filonul său paideic în paternitatea duhovnicească, o conexiune cu marile curente de spiritualitate creștină;

8. Theos, Polis & Paideia: Este creștinismul anti-intelectual? Poate un intelectual să fie creștin?;

9. Scaunul înțelepciunii: Locul Fecioarei Maria în teologia creștină.

Prima ediție a conferinței (1-4 octombrie 2018) a reunit un număr de peste 40 de teologi din 8 țări, printre care s-au numărat: Sebastian Brock, Alexander Golitzin, Andrew Louth, ș.a. (http://conferinta-staniloae.mitropolia-banatului.ro/).

Evenimentul se buncură de binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Ioan, Mitropolitul Banatului și este co-finanțat de către Consiliul Județean Timiș prin agenda cultură 2019.

Vă invităm cu bucurie să luați parte la acest eveniment de ținută academică!

Comments are closed.