Slujiri arhierești în eparhie

În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Filia Sărăzani, Parohia Bârna, Protopopiatul Făget, unde a săvârşit Slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat, la orele dimineţii, de soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele protopop Bujor Păcurar şi părintele paroh Miron Zepa. La acest moment deosebit din viața comunității au participat reprezentanți ai autorităților locale și un număr mare de credincioși indigeni, dar și din Făget, Lugoj și Timișoara.

După oficierea slujbei de târnosire, Chiriarhul Banatului, împreună cu preoții slujitori, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia au fost pomeniți ctitorii și toți cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la edificarea și înfrumusețarea lăcașului de cult. Tot în cadrul sinaxei euharistice, Părintele Mitropolit Ioan, în semn de deosebită prețuire și părintească dragoste pentru rodnica activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească timp de 39 de ani în slujba Bisericii celei „una, sfântă, sobornicească și apostolică”, i-a acordat părintelui paroh distincția de iconom-stavrofor.

După otpustul slujbei, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului a vorbit despre importanța și semnificațiile târnosirii unei biserici. În acest sens, Ierarhul a spus: „biserica aștepta momentul acesta a coborârii harului lui Dumnezeu și pentru a o trece de aici, de pe pământ în cer. Începând de astăzi, biserica aceasta o veți vedea doar aici, dar ea de astăzi a trecut în cer. Strămoșii dumneavoastră au așteptat-o în Împărăția lui Dumnezeu de 100 de ani, să aibă și ei biserică în cer. Dumnezeu să-i odihnească în ceruri pe strămoșii frățiilor voastre, care au zidit aici, la poalele munților, această frumoasă și măreață biserică! Astăzi am pomenit atât ctitorii acestei biserici monumemtale, cât și pe feciorii care au plecat pe front în Primul și în Al Doilea Război Mondial din această localitate, care nu s-au mai întors să-și vadă biserica zidită de părinții lor”.

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe Române, la finalul ceremonialului religios, toți credincioșii prezenți au avut prilejul de a intra în Sfântul Altar, închinându-se înaintea Sfintei Mese, locul unde se aduce Sfânta Jertfă cea fără de sânge a Noului Legământ.

Tot în această duminică, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a liturghisit în biserica Parohiei Timișoara-Ronaț, Protopopiatul Timișoara I. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a explicat pilda samarineanului milostiv, relatată de Evanghelistul Luca.

***

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Sărăzani, Comuna Bârna, a fost zidită în anul 1877. Lucrările de consolidare și înfrumusețare au fost începute în anul 2008, de către părintele Vasile Ciotău și finalizate anul acesta de către părintele Miron Zepa. Pictura lăcașului de cult este executată în tehnica frescă, de către Corina Uriuc.

 

Comments are closed.