Târnosirea bisericii Parohiei Timișoara-Aeroport

Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, în Duminica după Botezul Domnului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timișoara-Aeroport, Protopopiatul Timișoara II, unde a săvârşit Slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Preasfinţia Sa a fost întâmpinat, la orele dimineţii, de soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele protopop Mircea Szilagyi şi părintele paroh Ștefan Marcu. La slujba de sfinţire a bisericii au participat numeroşi credincioși timișoreni, precum şi reprezentaţi ai unității militare de aviație, aviatori și maiștrii militari. Cu acest prilej, biserica a primit și hramurile „Sfântul Cuv. Ioan Iacob Hozevitul” și „Sfântul Cuv. Irodion de la Lainici”.

După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţia Sa, împreună cu preoții slujitori, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

După slujba euharistică, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța și rolul primordial al pocăinței în viața creștinului, arătând că actul penitențial al pocăinței este un act taumaturgic, ce restaurează ontologic făptura umană, deschizându-i „poarta” Împărăției cerurilor.

La final, Preasfinția Sa a adresat cuvinte de felicitare conducerii unității militare de aviație, apreciind frumoasa colaborare dintre parohie și unitatea militară, părintelui paroh Ștefan Marcu, precum și tuturor ostenitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș.

***

Biserica cu hramurile „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, „Sfântul Cuv. Ioan Iacob Hozevitul” și „Sfântul Cuv. Irodion de la Lainici” este situată în cartierul de blocuri aeroport (cartier înființat în anul 1955, odată cu construirea aerodromului militar Giarmata), în proximitatea unității militare de aviație. În anul 2000, la inițiativa piloților și prin participarea directă a pilotului căpitanul comandor Marcel Vlaicu, care a absolvit Facultatea de Teologie, fiind numit și primul preot pilot militar, s-a obținut aprobarea pentru înființarea parohiei. Astfel, la 20 iulie 2000, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu, se sfințește piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul”, Sfântul Ilie – fiind patronul spiritual al aviatorilor militari. În noaptea Învierii din anul 2015, la altarul noii biserici, s-a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie. Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în primăvara anului 2016, biserica Parohiei Timișoara-Aeroport a primit, prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, un fragment din moaștele Sfântului Cuv. Irodion de la Mănăstirea Lainici, Jud. Gorj.

Comments are closed.