Zilele educației ortodoxe la Timișoara, ediția a VI-a

În perioada 26-30 septembrie s-au desfășurat la Timișoara „Zilele educației ortodoxe”, ajunsă la cea de-a VI-a ediție și care se  adresează atât copiilor de grădiniță, elevilor de ciclul primar și gimnazial, cât și cadrelor didactice, părinților/bunicilor. Evenimentul a fost organizat de Școala Gimnazială “Sfântul Antim Ivireanul” în parteneriat cu Grădinița “Troița”, Universitatea de Vest – Facultatea de Educație Fizică și Sport și Asociația Prologos, iar invitatul special al acestor zile a fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Evenimentul a debutat marti, 26 septemebrie cu activități închinate Sfântului Ioan Evanghelistul, ocrotitorul grădiniței și Asociației Prologos, iar  miercuri, 27 septembrie cu activități închinate Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul școlii. 

Ziua de joi, 28 septembrie, a fost una specială, prin faptul că în mijlocul elevilor, părinților și profesorilor de la Școala Sfântul Antim Ivireanul a poposit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a purat un dialog cu cei prezenți despre  educația și creșterea armonioasă a copilului.

„M-am adresat elevilor, părinților și în special profesorilor, cărora le-am sugerat ca prin lecțiile predate să dezvolte mintea copiilor; să nu se rămână la o simplă memorare, ci să aibă în vedere aspectul practic, la modul cum aceste cunoștințe dobândite sunt folosite în viață. Școala nu se termină doar cu o diplomă, ci este începutul veșniciei, pentru că Domnul Hristos, atunci când a viețuit pe acest pământ a întemeiat o școală a veșniciei; omul nu își termină studiile lui de cunoaștere odată cu ultima diplomă, de aceea Hristos a întemeiat Biserica, care este o școală a veșniciei. În acest sens, am putea spune că, la școală, suntem în pridvorul școlii veșniciei întemeiate de Hristos Domnul” a spus Părintele Mitropolit Ioan.  

Zilele educatiei ortodoxe s-au continuat sâmbătă, 30 septembrie, când au avut loc activități sportive pentru copiii de la Grădinița Troița și ateliere practice și creative cu elevii școlii. Copiii au participat la următoarele ateliere : jocuri de gândire, scriere creativă, povești de viață, atelier creativ de reasamblat povești și un atelier pentru părinți intitulat „Școala Familiei”. Toate aceste activități și acțiuni au avut loc la sediul școlii și grădiniței.

„Noutatea acestei ediții a constat în faptul că elevi de gimnaziu de la Școala Sf Antim Ivireanul au fost implicați în buna desfășurare a evenimentelor, în calitate de voluntari. Acest aspect îi ajută să fie mai responsabili în derularea unor proiecte educaționale” a precizat Ioana Popescu, director de promovare al Școlii Gimnaziale Sfântul Antim Ivireanul.

Şcoala Gimnazială “Sfântul Antim Ivireanul” este o școală autorizată pe ciclul primar și gimnazial fiind un proiect al Asociaţiei Prologos în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei şi funcţionează cu binecuvântarea Chiriaruhului Banatului, a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan și a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

„Este o mare bucurie că Părintele Mitropolit a fost în mijlocul copiilor, elevilor și profesorilor școlii pentru că ne aduce multă pace, și întotdeauna ne-a spriinit în demersul nostru educațional, atât prin sfaturile Sale, cât și prin purtarea întregului nostru colectiv în rugăciunile Înaltpreasfinției Sale” a specificat prof. Adela Panait, directorul Școlii Gimnaziale Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara. 

Misiunea acestei școli este de a crește generații viitoare de tineri cu o educație temeinică, fundamentată pe valori creștin ortodoxe, puternici și dornici să înfăptuiască binele în propria familie, la locul de muncă și în comunitate.

 

 

 

 

 

Comments are closed.