250 de ani de la construirea și sfințirea bisericii-monument istoric din Lugoj

Astăzi, la sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj a marcat împlinirea a 250 de ani de la construcția și sfințirea bisericii-monument istoric din urbea de pe Timiș. La bucuria comunității parohiale a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, protopopi din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și preoții slujitori ai parohiei. Pe lângă numărul mare de credincioși lugojeni, la slujbă au participat și reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și reprezentanți ai cultelor religioase din municipiul Lugoj. La momentul potrivit, foarte mulți credincioși și copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ion Vidu” al parohiei, condus de prof. Alina Bogoevici.

În cadrul slujbei euharistice s-a oficiat Slujba Parastasului pentru ctitorii și toți slujitorii și ostenitorii monumentalului locaș de cult, trecuți la Domnul.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit credincioșilor prezenți despre specificitatea noului eon hristic, inaugurat odată cu nașterea Fiului lui Dumnezeu.

„Din Sfânta Fecioară Maria și din Duhul Sfânt Se ridică, la orizontul istoriei umane, Soarele Cel luminos spre Care se îndreaptă, de mai bine de două mii de ani, cei ce vor să călătorească spre limanurile veșniciei. Hristos este Norul cel luminos Care îi conduce pe cei ce doresc să ajungă în Patria Luminii, acolo unde omul nu mai are umbră. A venit azi Hristos la noi într-o binecuvântată cercetare de Sus. De acum viața veșnică nu mai stă sub imperiul timpului, ci al neînseratei Lumini și al nemărginitei iubiri a lui Dumnezeu”, a menționat Chiriarhul Banatului.

La ceas aniversar pentru parohia lugojeană, părintele prof. dr. Vasile V. Muntean, slujitor în cadrul acestei parohii, a lansat monografia „Biserica-monument istoric <<Adormirea Maicii Domnului>> din Lugoj. 250 de ani de la sfințire”, apărută la Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei. Într-o grafică excepțională, scrierea-album oferă celor interesați, pe lângă reperele istorice ale monumentului istoric de arhitectură și artă – biserica fiind considerată cea mai însemnată ctitorie românească în stil baroc din Banat –  și informații prețioase atât despre cadrul discronic al localității Lugoj, cât și despre viața spirituală lugojeană, atestată documentar încă din anul 1334 când, în tabloul zeciuielilor papale, Lugojul era cuprins ca parohie în arhidiaconatul caransebeșean.

La împlinirea a 250 de ani de la construcția și sfințirea bisericii, părintele paroh Ioan Cerbu a acordat, în semn de recunoștință, membrilor Consiliului parohial, dar și tuturor binefăcătorilor, plachete aniversare și diplome de apreciere, pentru râvna și munca depusă în slujba Bisericii lui Hristos.

***

Zidirea monumentalei biserici s-a început în anul 1759 şi a durat până în 1766, când s-a sfinţit de către episcopul Ioan Gerogevici. Altarul este de formă treflată, cu sistemul de boltire în triunghiuri sferice, cu dublouri radiale, sprijinite pe pilaştri tripli cu cornişe foarte proeminente şi capiteluri ionice. Tâmpla are arcul triumfal accentuat. Naosul dreptunghiular, cu bolta „a vela” (dublă curbură) cuprinde travee separate prin dubluri, cu cornişa foarte pronunţată.

Primul strat de zugrăveală datează din anul 1764, dar care nu acoperea decât parţial interiorul bisericii. În 1876, cel mai mare pictor bănăţean din sec. XIX, Nicolae Popescu, a realizat câteva icoane, din care dăinuie doar „Buna-Vestire” de pe uşile împărăteşti. Pictura interioară a fost executată în frescă, în perioada 1941-1944, de către pictorul Anastasie Demian din Timişoara.

Între anii 2006-2007 s-au efectuat lucrări de restaurare la pictura interioară, deoarece cu trecerea timpului aceasta a fost acoperită de mai multe straturi de gudron şi praf, multe reprezentări nemaiputând fi identificate. Astfel, prin grija părintelui Ioan Cerbu, protopopul Lugojului şi conducătorul Oficiului parohial, cât şi a Consiliului parohial, s-a trecut la desprăfuirea şi restaurarea picturii, lucrări executate de către prof. univ. dr. Viorel Gheorghe Ţigu, prof. Corneliu Artimon şi Ladislau Sosnak.

Comments are closed.