Ascoriștii timișoreni respectă tradiția citirii Psalmilor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, studenții ASCOR Timișoara au reluat citirea neîntreruptă a Psaltirii în prima săptămână a Postului Nașterii Domnului. Această practică, începută în 2009, sub îndrumarea părintelui Teofil Părăian, s-a transformat într-o adevărată tradiție, pe care tinerii studenți o respectă cu sfințenie.

Inițial, fiecare membru al asociației citirea Psaltirea acasă. Cu timpul, numărul participanților a crescut și studenții au hotărât să laude pe Dumnezeu în biserica de lemn, monument istoric, din incinta Centrului eparhial.

„Pentru noi, această practică a devenit parte din suflet. Rugăciunea are puterea de a ne ridica atunci când cădem, iar Psaltirea a fost scrisă pentru a ne întări în vremuri de încercare, pentru a ne spori curajul și pentru a ne înălța,  pe aripile rugăciunii, spre Dumnezeu. În fața unui post de 40 de zile, care implică osteneli după puterile fiecăruia, rugăciunea ne întărește trupurile și sufletele”, a declarat Flavius Ardelean, președintele ASCOR Timișoara.

Participarea la citirea Psaltirii se face pe bază de înscrieri, fiecare voluntar având un interval stabilit de două ore, uneori chiar mai mult, în funcție de disponibilitate. „Este o experiență care ne umple sufletul de bucurie și pace. Chiar dacă vremea rece sau oboseala ne descurajează uneori, rugăciunea ne ridică și ne întărește”, mărturisește un participant.

Pe lângă Psaltire, ASCOR Timișoara organizează săptămânal activități filantropice, vizite la spitale și centre pentru vârstnici, precum și grupuri de colindători care aduc bucuria sărbătorilor în comunitățile locale. Departamentul filantropic sprijină familii defavorizate, oferindu-le ajutor material și sprijin sufletesc.

De asemenea, grupul psaltic al ASCOR participă la Sfânta Liturghie în diferite parohii, oferind răspunsurile liturgice și interacționând cu comunitățile locale.

Pentru membrii ASCOR, organizația reprezintă mai mult decât un loc de întâlnire. „Este o comunitate care ne ajută să ne dezvoltăm valorile morale și să ne apropiem de Dumnezeu. Pentru mulți dintre noi, ASCOR a devenit o adevărată familie”, spune Flavius Ardelean.

În perioada următoare, organizația se pregătește să colinde în parohii, spitale și centre sociale, ca să aducă vestea Nașterii Domnului în comunitate.

Fondată după Revoluția din 1989, ASCOR Timișoara s-a remarcat prin promovarea valorilor creștin-ortodoxe și implicarea activă în viața culturală și socială a studenților timișoreni. Sediul organizației, aflat pe strada Zugrav Nedelcu nr. 5, rămâne un spațiu deschis tuturor celor care doresc să contribuie la misiunea ASCOR: „Suntem aici să slujim și nu să fim slujiți”, după cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur.

Comments are closed.