Biserica de la Sânandrei Colonie a fost înveșmântată în har

          În ziua de 9 ianuarie a.c., în duminica după Botezul Domnului, când natura a îmbrăcat veșmânt alb curat, prin zăpada proaspăt așternută peste pământul Banatului, biserica din localitatea Sânandrei Colonie a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan al Banatului.

          Încă de la orele dimineții, Chiriarhul a fost întâmpinat de primarul localității Sânandrei, domnul Claudiu Coman, de mulțime de credincioși veniți din Timișoara și satele învecinate, la momentul unic din viața bisericii parohiale, precum și de soborul slujitor format din: preotul Timotei Anișorac, consilier eparhial, preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial, preotul protopop Cristian Păiș, preacuviosul părinte Rafael Povîrnaru, preotul Marius Mircia, de la parohia Timișoara Ronaț, preotul pensionar Vasile Anișorac și desigur preotul paroh Teodor Cocan.

          Evenimentul a debutat cu slujba de târnosire, prin înconjurarea bisericii și ungerea ei cu Sfântul și Marele Mir, precum și prin stropirea cu apă sfințită, toți cei prezenți înconjurând, alături de Ierarh și soborul slujitor, biserica ce a fost așezată sub ocrotirea Sfântului ”Ilie Tesviteanul”.

          Apoi, după rânduiala liturgică, în piciorul Sfintei Mese a fost așezat hrisovul, precum și mica raclă cu moaște mucenicești.

După pecetluirea şi înveşmântarea prestolului, au fost sfinţite catapeteasma şi pictura cea nouă.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan a explicat evanghelia duminicii, făcând o completare a ei cu relatarea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, din capitolul 4, versetele de la 16 la 21, arătând cum a fost primit în satul său, Nazareth, Cel care își începea misiunea publică, misionară și mântuitoare, fiind nevoit să locuiască în cetatea Capernaum, în Galileea neamurilor, întrucât concetățenii lui n-au crezut în El, alungându-L, voind chiar să-l omoare.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a menționat că Mântuitorul și-a început activitatea de propovăduire a Evangheliei, preluând o sintagmă, din predica Sfântului Ioan Botezătorul, și anume: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!” (Matei 3, 2).

Un îndemn, la fel de actual și astăzi, așa cum preciza Părintele Mitropolit Ioan a fost așezat în inimile celor prezenți, arătând că ”Împărăția lui Dumnezeu” este foarte aproape de noi prin Iisus Hristos și doar cine Îl primește pe Iisus intră în comuniune deplină cu El.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru osârdia deosebită depusă la zidirea și pictarea bisericii, precum și la edificarea întregului așezământ (paraclis cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, clopotniță, trapeză, corpuri de chilii, casă duhovnic) părintele paroh, Teodor Cocan, a fost hirotesit iconom stavrofor, cu drept de a purta brâu roșu și cruce pectorală.

De asemenea, părintele paroh Teodor Cocan a acordat acte de cinstire tuturor ctitorilor și binefăcătorilor bisericii.

Parohia Sânandrei Colonie a luat ființă în anul 2001, fiind păstorită de preotul Ioan Jurca, ulterior de preotul Ioan Covaci, iar, din anul 2013 până în prezent, de preotul Teodor Cocan.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă la data de 29 iulie 2013 de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu binecuvântarea și din încredințarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae al Banatului.

Din motive financiare, lucrările efective s-au derulat odată cu venirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan în scaunul mitropolitan de la Timișoara, în anul 2014.

 Înaltpreasfinția Sa și preotul Teodor Cocan, într-o strânsă legătură cu Primăria Sânandrei și Consiliul Local, reprezentat de domnul primar Claudiu Coman, și cu credincioșii cu inițiativă din sat, dar și cu binefăcătorii din toate colțurile eparhiei, au contribuit deplin la ridicarea și edificarea actualei biserici și a întregul complex bisericesc.

Comments are closed.