Botezul Domnului, sărbătorit în cetatea Timișoarei

La praznicul Botezului Domnului Iisus Hristos, credincioșii timișoreni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara. Soborul preoților și diaconilor, format din slujitorii catedralei, a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul slujitor, a oficiat Slujba Aghiasmei celei Mari. După sfinţirea apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Mitropolitul Banatului a vorbit despre rolul de înaintemergător al Sfântului Prooroc Ioan. „Există în Vechiul Testament un verb care a fost conjugat de toți profeții doar la timpul viitor. Referindu-se la Mesia, toți au spus <<va veni>>. Numai Sfântul Ioan folosește trecutul, spunând  <<a venit>>. Iată ce a însemnat perspectiva Vechiului Tstament până într-o zi ca astăzi. Peste Sfântul Ioan a vărsat Dumnezeu roua harului Duhului Sfânt mai mult ca peste oricare alt profet al Vechiului Testament. Fiind la școala pustiei, Sfântul Ioan a învățat, prin harul Duhului Sfânt, toate cele ce vor veni și vor arăta pe Mântuitorul. Nu a rânduit Dumnezeu ca Hristos să fie arătat lumii de vreun preot de la Templul din Ierusalim sau dintr-o sinagogă, ci de cea mai autorizată voce și trăire din tot Israelul, și anume de Sfântul Ioan. Nimeni în vremea aceea nu a fost credibil să-L poată arăta lumii pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

Vorbind și despre sărbătoarea Bobotezei, Mitropolitul Banatului a spus: „Astăzi este marele praznic al botezului Domnului Isus Hristos. Astăzi, mai mult ca oricând, Dumnezeu sfințește apele. Nu mâna mea va sfinți apa, nici busuiocul, ci harul Duhului Sfânt din cer. Apa din vasele special pregătite și așezate pe o parte și alta a catedralei, nu este dintr-un râu, ci este scoasă din pământ de la o adâncime de peste 100 de metri din binecuvântatul pământ al Banatului. Să reverse Dumnezeu har peste apa aceasta, peste toate izvoarele din țara noastră și peste toți cei ce viețuiesc în această minunată țară de la poalele Carpaților”!

După slujba de sfințire a apei, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasmă Mare, administraţia catedralei pregătind, în acest an, o capacitate de peste 4000 de litri de apă.

Comments are closed.