La praznicului Schimbării la Faţă, numeroşi credincioşi bănăţeni şi-au îndreptat paşii spre Sfânta Mănăstire Săraca, din Şemlacul Mic, jud. Timiş, care şi-a serbat cu acest prilej hramul istoric. Sărbătoarea hramului a fost încununată de prezenţa Preasfinţitului Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au făcut parte arhim. Climent Vântu, stareţul mănăstirii, pr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, precum şi un număr mare de preoţi de la mai multe mănăstiri şi parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Siluan a vorbit despre Lumina cea necreată a Harului dumnezeiesc, ce a strălucit pe Muntele Tabor, şi ale cărei raze strălucesc şi astăzi peste toţi cei care împlinesc voia lui Dumnezeu.
„ Lumina dumnezeiască a Mântuitorului Hristos, ce a strălucit apostolilor pe muntele Tabor, este acea lumină a Harului după care însetează sufletul fiecăruia dintre noi şi care se împărtăşeşte tuturor acelora care cu inimă smerită şi dragoste se apropie de Dumnezeu. Dacă prin rugăciune şi noi ne-am apropia de muntele acesta înalt al contemplaţiei sau al vederii lui Dumnezeu, şi dacă am lăsa deoparte lumea şi grijile ei, trupul plăcerile şi toate cele care ne îngreunează şi ne atrag mai apoape de pământ, şi ne vom deschide inimile lui Dumnezeu, Celui ce a strălucit în Muntele Taborului, cu siguranţă şi ochilor noştrii suflteşti şi trupeşti ar străluci o mică parte din acea lumină necreată a Harului Dumnezeiesc”, a precizat Preasfinţa Sa.
După Sfânta Liturghie, Ierarhul a oficiat îndătinata slujbă de binecuvântare a roadelelor de struguri, precum şi o slujbă de pomenire pentru clericii, fraţii şi monahii trecuţi la Domnul, ce au vieţuit în această sfântă mănăstire. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „ Theophoros”, al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion- Alexandru Ardereanu.
Monument istoric, artistic şi cultural de o mare valoare, Mănăstirea Săraca este una dintre cele mai vechi vetre monahale bănăţene. Aici, la marile praznice şi sărbători, credincioşi din întreg Banatul îşi găsesc alinarea sufletească şi trupească, prin nevoinţă şi rugăciune alături de obştea călugărilor condusă de Arhim. Climent Vântu.