Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate” a ajuns în satul Luncanii de Jos, jud. Timiș

Sâmbătă, 13 octombrie, în anul centenarului Marii Uniri, s-a desfășurat, în localitatea timișeană Luncanii de Jos, din Munții Poiana Ruscă, o acțiune de întrajutorare, intitulată „ Caravana medicală – Uniți sub tricolor prin sănătate”, ajunsă la a șasea ediție. La această acțiune medical-socială a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

„Este în firescul lucrurilor ca Biserica și Armata să fie doi piloni de bază ai Statului și ai națiunii noastre românești. Din totdeauna, în istorie, am văzut această conlucrare între Biserică și Armată, mai ales în timpul celor două Războaie Mondiale, când sute de preoți i-au însoțit pe front pe ostașii români, murind alături de ei. Acțiunea făcută de Spitalul Militar are un ecou deosebit în rândurile oamenilor. Am văzut chiar faptul că se leagă o prietenie între oamenii de aici și medici. Merită să-i avem în atenția noastră pe acești oameni izolați în munți, pentru că ei sunt străjerii munților, având o legătură specială cu Dumnezeu”  a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

În cadrul acestui proiect de voluntariat dedicat persoanelor cu acces dificil la serviciile medicale, o echipă medicală, formată din aproximativ 50 de medici și asistenți medicali ai Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara, în colaborare cu Mitropolia Banatului, a oferit, pe parcursul întregii zile de sâmbătă, consultații medicale gratuite în specialitățile: cardiologie, O.R.L., oftalmologie, ortopedie-traumatologie, medicină primară, pneumologie, dermato-venerologie, medicină de urgență, gastroenterologie, chirurgie generală, medicină de familie și farmacie.

„Suntem la a șasea ediție a Caravanei medicale <<Uniți sub tricolor prin sănătate>>, care se desfășoară în anul centenarului Marii Uniri. Venim întotdeauna cu mare bucurie în mijlocul cetățenilor să îi consultăm și să le acordăm gratuit informații medicale. Această acțiune este o activitate aprobată de Ministerul Apărării Naționale și sprijinită de Direcția Medicală. Am realizat astfel de acțiuni și în alte localități din țară și o să le continuăm pe tot parcursul acestui an”, a menționat loc. col. dr. Mihaela Roxana Nicolin, director medical Spitalul Militar Timișoara.

Alături de medicii specialiști s-a aflat și monahia Anastasia, medic cardiolog de la Mitropolia Banatului. Serviciile medicale furnizate populației din satul Luncanii de Jos au cuprins examene de ecografie cardiacă și abdominală, EKG, spirometrie, dermatoscopie pentru afecțiuni tegumentare, evaluarea acuității vizuale, dozarea glicemiei, evaluare kinetoterapeutică, precum și alte evaluări ale parametrilor biologici, respectiv: tensiune arterială, alură ventriculară, determinarea periferică a saturației de oxigen etc., inclusiv consiliere medicală de specialitate.

Caravana medicală a avut în atenție persoanele suferinde, netransportabile, cu probleme locomotorii grave, lipsite de medicația adecvată atât din localitatea Luncanii de Jos, un sat din comuna Tomești, jud. Timiș, aflat în partea de est a județului, în Munții Poiana Ruscă, cât și din Luncanii de Sus, un cătun aproape părăsit, ce mai numără 12 locuitori. Unii dintre localnicii consultați nu au fost niciodată la doctor, deși au vârsta înaintată.

Un aport deosebit la buna organizare și reprezentare a caravanei medicale din localitatea Luncanii de Jos l-a avut Brigada 18 Cercetare-Supraveghere „Decebalˮ și Primăria Tomești.

Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara asigură asistență medicală de specialitate pentru personalul militar din Ministrul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Ministerului de Justiție, Administrația Națională a Penitenciarelor, familiile acestora din unitățile și formațiunile militare arondate din județele Arad, Bihor, Caras-Severin, Timiș, precum și pentru pensionarii militari și veteranii de război, dar și tuturor persoanelor asigurate prin sistemul public de sănătate care au nevoie de internare și spitalizare de zi, de tip clinic în Ambulatoriu integrat, de medic de familie, paraclinice (radiologie, ecografie și anatomo-patologice) și stomatologie.

Comments are closed.