Cerc misionar la Parohia Șuștra, Protopopiatul Lugoj

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în Duminica a XI-a dupa Pogorîrea Duhului Sfânt, a avut loc întâlnirea Cercurilor Misionare la parohia Șuștra, protopopiatul Lugoj.

Lucrările au debutat cu săvârșirea Vecerniei în biserica parohială, iar mai apoi a fost susținut un cuvânt de învățătură de către părintele Darius Ghera Rotaru de la parohia Iosifalău, având ca tematica „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Din soborul slujitor au făcut parte, preotul Marinel Pitau, preotul paroh de la parohia gazdă, preotul Sebastian Pira de la parohia Teș și preotul Darius Ghera Rotaru de la parohia Iosifalau; ceilalți preoți participanți au susținut strana parohială.

Bucuria credincioșilor a fost una deosebit de mare, iar pentru a-și arăta dragostea față de înaintașii trecuți la Domnul și pentru a arăta că prețuiesc valorile acestui neam și ale Bisericii, foarte mulți au venit îmbrăcați în costume populare, atât bătrânii, cât și copiii parohiei, familii întregi purtând astfel cu dragoste aceste veșminte tradiționale.

Menționăm că o grea încercare a trecut peste acesta parohie, în data de 7 aprilie 2019, când turnul bisericii a fost cuprins de flăcări. Datorită implicării directe a Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan, cu sprijinul Sectorului Patrimoniu și Construcții din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și prin dărnicia credincioșilor, în decurs de aproximativ un an, a fost refăcut turnul în întregime, credincioșii putând să participe în condiții optime la slujbele desfășurate în lăcașul de cult.

 La finalul întâlnirii, părintele protopop Ionuț Viorel Furdean, a mulțumit preotului paroh pentru modul cum a reușit să păstorească această parohie, timp de 41 de ani și totodată a făcut îndemnul către cei prezenți să pomenească în rugăciunile lor preoții, ctitorii, consilierii parohiali, cantorii și credincioșii parohiei trecuți la Domnul din această comunitate.

Părintele paroh a mulțumit părintelui protopop pentru că a ales această parohie pentru o întâlnire atât de importantă, a mulțumit mai apoi preoților participanți, dar și credincioșilor pe care îi păstorește de atâta vreme și cu care a trecut prin atâtea încercări.

Biserica din Șuștra datează din anul 1886 și are hramul „Înălțarea Domnului”, comunitatea numără 90 de familii cu 200 de credincioși.

Protopop Ionuț Viorel Furdean, Protopopiatul Lugoj

.

Comments are closed.