În perioada 29-31 mai 2023, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) „General Moise Groza” Timiș, se desfășoară lucrările Cercului pastoral de pregătire continuă și misiune a preoţilor militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), regiunea Banat-Oltenia.
Evenimentul a debutat în seara zilei 29 mai, cu oficierea slujbei Vecerniei, în Capela Militară „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la sediul instituției militare, sfințită la 8 noiembrie 2022 de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
În dimineața următoare, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Slujba Parastasului pentru eroi, sub protia Preaonoratului părinte Felix-Iulian Radu, Inspector General și Șef al Secției Asistență Religioasă din M.A.I., împreună cu preoții militari Cristian-Nicolae Bălă (Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihai Bravul” Dolj), Marin Drăguț (Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani), Dorin Ursu (Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba).
Activitatea a fost organizată de către preotul militar Mihai-Adrian Venter de la unitatea militară gazdă; alături de aceștia a fost prezent și capelanul Andrei-Dragoș Chiriluc de la Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” Timișoara. În Sala de festivități „General-locotenent (post mortem) Ion Bunoaica”, a avut loc conferința: „Capelanatul militar și pastorația cadrelor militare în rezervă și/sau retragere și a veteranilor de război”, în apropierea datei de 31 mai – Ziua Rezervistului Militar și care se înscrie în activitățile dedicate în Patriarhia Română în anul 2023, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
Domnul colonel Nicolae SLEV, Inspector șef al I.J.J. Timiș, a urat bun venit preoților militari prezenți la această activitate, a oferit câteva informații despre județul Timiș și despre istoricul Jandarmeriei din Banat, apoi a prezentat și faptele eroice săvârșite de înaintașii celor îmbrăcați în unifroma bleu-jandarm, în perioada 1941-1945. Toate aceste date istorice au fost cuprinse într-o lucrare științifică prezentată în plen la Conferința „Jandarmeria Română. Tradiții și perspective, ediția a X-a” care a avut loc la București. Lucrarea a fost elaborată de către colonelul Nicolae Slev, preotul militar Mihai-Adrian Venter și plutonier adjutant șef dr. Sabin-Ion Popescu.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a apreciat activitatea desfășurată de către preoții militari, sfătuindu-i ca în misiunea lor să se preocupe și de latura social-filantropică și culturală pentru a arăta misiunea Bisericii în societate și de a fi prezenți în mijlocul militarilor și a celor aflați în nevoie și suferință ca urmare a unor accidente, incendii sau calamități naturale; preotul militar Felix-Iulian Radu, Șeful Secției Asistență Religioasă M.A.I. a rostit o alocuțiune bogată în învățături morale și încurajări pentru cadrele militare care, într-o lume secularizată, pe lângă misiunile specifice Jandarmeriei Române au și responsabilitatea civică de a preveni și combate faptele antisociale; pentru cei care servesc sub drapel, preoții militari care îi deservesc, sunt slujitorii lor, cei care în Capele și Paraclise Militare se roagă ca „Dumnezeu să îi păzească nevătămați de toată întâmplarea cea rea, în serviciu și în misiuni, ca, în pace, sănătoși și cu bună sporire să se întoarcă la casa lor…”
Domnul Sorin-Gabriel Ionescu, subprefectul județului Timiș și-a exprimat bucuria de a lua parte la acest eveniment și a felicitat preoții militari din garnizoana Timișoara pentru modul în care își îndeplinesc slujirea sacerdotală, precum și atribuțiile de serviciu.
În continuare, a avut loc slujba de sfințire a Troiței ridicate în cazarma unității în memoria eroilor jandarmi, în și din Banat, căzuți la datorie în cel de-al II-lea Război Mondial. Odată cu sfințirea Troiței, a fost binecuvântată și o placă comemorativă pe care sunt gravate numele a 44 de eroi jandarmi, locul și data, când și-au dat jertfa de sânge pentru Patrie.
Cu acest prilej, Părintele Mitropolit a spus: „ostașii noștri de pe front au avut la piept, fiecare în buzunarul de la tunică, o iconiță și o carte de rugăciuni. Au fost cu Dumnezeu și cu preotul lor. Domnule comandant, vă felicităm că ați pus aici un semn creștinesc, Sfânta Cruce, și cei ce trudesc aici, când vor trece pe poarta unității, într-o parte și alta, îl vor vedea și vor zice, în fiecare dimineață, un Doamne ajută!”
La eveniment au luat parte numeroase oficialități, directori de instituții și cadre militare în activitate și rezervă: ofițeri, subofițeri și maiștrii militari din Inspectoratul de Jandarmi Județean „General Moise Groza” Timiș și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara.
În încheiere, interpreta de muzică folclorică Ioana Stan, a intonat câteva pricesne și cântece patriotice, emoționându-i pe cei prezenți. Activitatea a fost încununată de o agapă frățească.










