Chemarea viitorilor propovăduitori de către profesorii de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara

Duminica I după Rusalii (a Tuturor Sfinților) a fost, pentru credincioșii din parohia timișeană Ghiroda, o zi de aleasă bucurie. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, alături de titularii parohiei – preoții Caius Andrașoni și Ionel-Ciprian Cristea – au slujit preoții profesori Constantin Jinga și Alin-Cristian Scridon, slăvind împreună pe Dumnezeu sub protia părintelui protopop Cristian Păiș.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, părintele Alin-Cristian Scridon a evocat câteva pagini de istorie din diferite veacuri, subliniind faptul că numele celor mai mulți dintre sfinții din Împărăția lui Dumnezeu au rămas înconjurate de taină. Însă ei sunt cu toții casnici al lui Dumnezeu, iar noi îi purtăm în rugăciunile noastre și îi cinstim, nădăjduind să ajungem a ne cunoaște și a ne bucura cu toții de lumina zilei celei neînserate.

La vremea cuvenită, coordonatorul programelor de studii teologice din cadrul Universității de Vest din Timișoara – părintele conf. dr. Constantin Jinga – a făcut o incursiune tot de natură istorică, arătând că prospera parohie Ghiroda a dăruit deja Bisericii, o seamă de slujitori și de mireni vrednici, așa ca familia edilului localității Ghiroda (atât primarul, cât și soția acestuia sunt absolvenți ai teologiei timișorene) sau apreciații clerici Ionel-Ciprian Cristea sau Cătălin Ionele. Crescuți în tinda bisericii, aceștia au oferit la rândul lor comunității un model al valorilor. De aceea, părintele Jinga a prezentat pe scurt programele de studii teologice de la Timișoara și condițiile de înscriere, apoi i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage, pentru ca Dumnezeu să le trimită lucrători vrednici în „via Domnului”.

Părintele protopop Cristian Păiș a îndemnat la rândul său credincioșii parohiei să se roage pentru ca din mijlocul lor să se ridice tineri dornici să studieze Teologia și să devină slujitori ai altarelor din cuprinsul eparhiei noastre, după care a transmis credincioșilor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan. De asemenea, a amintit și de frumoasele lucrări de amenajare a spațiului din proximitatea bisericii, de construire a unor edificii de interes social și cultural, precum și de construcția noii biserici din Ghiroda, mulțumind membrilor consiliului parohial și tuturor credincioșilor pentru implicare și pentru susținerea activităților desfășurate la nivelul parohiei.

La final, părintele paroh Caius Andrașoni a anunțat programul liturgic din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, după care a mulțumit părintelui protopop și părinților profesori pentru bucuria slujirii și comuniunii din cadrul Sfintei Liturghii.

Răspunsurile liturgice au fost date de câțiva absolvenți ai Facultății de Teologie din Timișoara, care împodobesc cu cinste strana bisericii parohiale din Ghiroda.

Comments are closed.