Comemorarea persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului

Sâmbătă, 18 iunie în Parcul Justiției de la Timișoara s-au comemorat 71 de ani de la deportarea zecilor de mii de persoane în Câmpia Bărăganului, considerată cea mai mare acțiune de dislocare forțată din istoria contemporană a României.  

Evenimentul a debutat în fața monumentului deportaților din Bărăgan, cu slujba de pomenire a celor care în perioada 1951-1956 au fost siliți să ia calea pribegiei.

Slujba Parastasului a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului și de preoți de la catedrala mitropolitană din Timișoara. 

La întâlnire au fost prezente oficialități locale și județene, oameni de cultură, membri ai Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, precum și urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei triste acțiuni impusă de un regim totalitar.

După momentul liturgic au urmat alocuțiunile persoanelor invitate să mărturisească ororile comise de regimul comunist ateu. Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan.

În 1990, la Timișoara, a fost înființată Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, care împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici, din Turnu-Severin, și-au asumat rolul de a păstra vie memoria deportării prin editare de cărți, arhivare de documente, ridicare de monumente și organizarea periodică de simpozioane și comemorări.

În anul 1996, la împlinirea a 45 de ani de la deportare, Asociația a ridicat Monumentul Deportării, amplasat în Parcul Justiției din Timișoara.

În 18 iunie 1951 (de sărbătoarea Rusaliilor), pe fondul unor relații conflictuale apărute între liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin, și liderul comunist de la Belgrad, Iosif Broz Tito, peste 40000 de persoane, din peste 200 de localități din țară, de pe lângă frontiera cu Iugoslavia, au fost deportate în Câmpia Bărăganului. În acest sens, ziua de 18 iunie a fost declarată, în anul 2020, Ziua Victimelor Deportării în timpul regimului comunist.

Comments are closed.