Comunicat de presă

Fundația Filantropia Timișoara a  inițiat în 2019 un amplu proiect de servicii medicale oferite în sistem de  telemedicină, pentru pacienți vârstnici, cu boli cronice din județul Timiș.

În  anul 2020, prin proiectul „Sănătate la un click distanță” implementat cu sprijinul financiar al United Way România, ne-am propus să oferim consultații medicale de specialitate – în specialitățile cardiologie și boli interne- pentru pacienți vârstnici, cu boli cronice, din zona de est a județului Timiș- mai precis satele din jurul orașului Făget, o zona de deal și de munte aflată la 80-100 km depărtare de Timișoara și 30-50 km de Lugoj.  United Way Romania a asigurat bugetul pentru cheltuieli operaționale, iar parohiile locale, în colaborare cu autoritățile locale, ne-au pus la dispoziție spațiul adecvat pentru realizarea consultațiilor, și au promovat proiectul în comunitate.

2020  fost un an atipic, pentru toată lumea, cu provocări greu de prevăzut! Și activitatea proiectului a fost  afectată/întreruptă de Pandemia de COVID19 –în perioada martie-iunie, dar am  reușit să reluăm activitatea, și până spre sfârșitul anului să recuperăm aproape total decalajul produs de cele 3 luni de lockdown,  oferind  298 de consultații! Consultațiile sunt oferite în sistem de telemedicină, cea ce presupune că medicul specialist este în birou- în Timișoara, iar pe teren, uneori și la 100 km distanță- avem medicul rezident/generalist, care are echipamentele de investigații și contact cu pacientul, transmițând în timp real consultația către medicul specialist. 

Am ales specialitățile cardiologie și boli interne pentru că sunt cele mai frecvente afecțiuni, îndeosebi după vârsta de 50 de ani, și fiind boli cronice- pacientul ar trebui ca cel puțin odată pe an să fie văzut-evaluat-consultat de medicul specialist, ceea ce din păcate nu se întâmplă nici în orașe, unde sunt medici specialiști, și cu atât mai puțin la sate, unde o consultație la un medic specialist presupune o călătorie de 50-100 km ( până la Lugoj sau Timișoara) cheltuieli, și nu în ultimul rând teama de a pleca de acasă …

În 2020, cabinetul de consultații prin telemedicină a funcționat în  Margina, Curtea, Coșava, unde au venit și locuitori din satele aparținătoare, iar în ultima parte a proiectului, activitatea s-a desfășurat în cabinetul de telemedicină din Făget, deservind în continuare  și locuitorii din satele înconjurătoare care au avut  nevoie de consultații. Pentru că au rămas numeroase localități în zonă, în care este dorită prezența echipei noastre, vom continua și în 2021, să oferim consultații medicale de specialitate, în sistem de telemedicină în zona de est a județului Timiș.

Comments are closed.