În „Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie Timișoara, Piața Eftimie Murgu nr 2 din Timișoara a avut loc, marți, 17 aprilie a.c., conferința intitulată „Informația naturală, informația spirituală și Terțul Ascuns”, ce a fost susținută de Academicianul Basarab Nicolescu. La eveniment au participat clerici, oameni de cultură, studenți, precum și numeroși timișoreni.
Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent la eveniment pr. Marius Sfercoci, secretar eparhial, ce a transmis gândurile de bine și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan. În debutul întîlnirii conferențiarul a făcut o scurtă referire la întâlnirea sa cu părintele Teofil, alături de care a realizat chiar și o emisiune, apoi a vorbit celor prezenți despre conceptele de informație naturală, informație spirituală și terțul ascuns, în legătură cu postulatele metodologiei transdisciplinare. Prin conceptul de transdisciplinaritate, propune o înțelegere a legăturilor invizibile dintre om, cosmos și sacru, așezând ştiinţa şi religia la aceeaşi masă a dialogului pentru găsirea unui terţ nedeterminat, ascuns, condiție a responsabilității și libertății noastre, a iubirii întrupate în umanitate.
„Am avut șansa să-l întâlnesc pe părintele Teofil Părăian în 2009, era o întâlnire internațională de știință și religie, iar după aceea am făcut o emisiune împreună, ce a fost difuzată la TrinitasTV. Cu această ocazie eu am vorbit despre știință, transdisciplinaritate, iar dumnealui a vorbit despre conștiință. La acest simpozion m-am gândit ca în memoria lui, să-i dedidic această conferință și să aleg o temă, unde se poate face legătura între știință și conștiință, și am vorbit despre informația spirituală, un concept pe care l-am introdus eu, în legătură cu postulatele metodologiei transdisciplinare”, a spus Academicianul Basarab Nicolescu.
Moderatorul întâlnirii a fost profesorul universitar Claudiu Mesaroș de la Facultatea de Filozofie din Timișoara. Părintele Teofil a avut o mare deschidere față de ceea ce înseamnă cultura și credința, despre care a afirmat că l-au ajutat mult în viață. Dacă prin cultură omul devine universal, prin credință dobândește o stare de conștiință.
De asemenea, un invitat special a fost și pictorul Silviu Oravitzan, care l-a îndrăgit mult pe părintele Teofil, un om care l-a descoperit pe Hristos cel viu multor generații de stundenți din întreaga țară, dar în mod special, la Timișoara.
„Am avut bucuria de a-l cunoaște personal pe părintele Teofil, un om cu totul deosebit. Avea o cultură imensă, o memorie prodigioasă și o forță de a comunica, aș putea spune o meta-comunicare; un om colosal, avea o aură în jurul lui, prin care face cinste trăirii duhovnicești ortodoxe. În dialogurile cu el intelectul se revărsa în inimă, simțeai că viața curge în dialog cu el. Este unul dintre părinții duhovnicești, care în epoca contemporană l-a făcut pe Hristos viu, L-a adus lângă noi și ni L-a implantat în viața noastră”, a specificat pictorul Silviu Oravitzan.
Conferința dedicată părintelui Teofil Părăian a fost organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei și Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timișoara și Muzeul de Artă Timișoara, și face parte din evenimenele „Vremea bucuriei”.