Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, luni, 4 noiembrie 2024, a avut loc conferința preoțească de toamnă în Protopopiatul Lugoj, dedicată „Anului comemorativ al tuturor Sfinților fără de arginți”.
Întâlnirea s-a desfășurat în biserica parohiei „Învierea Domnului” și a reunit pe slujitorii altarului din protopopiatele Lugoj și Făget, sub președinția Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, secondat de părinții protopopi Ionuț Furdean de la Lugoj și Dorin Covaci de la Făget.
Lucrările au debutat cu oficierea slujbei Tedeumului în biserica parohială, predica duminicală fiind rostită de preotul Barbu Florin de la parohia Curtea. A urmat prezentarea referatelor dedicate temei Anului omagial, susținute de preoții Daniel Ciupercă de la parohia Jena, Pavel Emanuel de la parohia Balinț și Nicu- Daniel Sâmtion de la parohia Ictar -Budinț.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de părintele protopop Ionuț Furdean, care a evidențiat legătura între trup și suflet, între viața spirituală și sănătatea omului, între rugăciune și vindecare în contextul actual, caracterizat de o creștere a numărului de persoane afectate de boli clasice și de diverse adicții. Având în vedere că viața și sănătatea sunt daruri divine, Biserica își arată grija și responsabilitatea față de acestea, iar vindecarea devine o misiune a fiecăruia de a-și sprijini aproapele în momentele de încercare.
Referatele prezentate au stăruit asupra valorilor și a virtuților creștinești de smerenie, altruism și jertfă personală. S-a arătat, de pildă, că exemplul sfinților tămăduitori reprezintă o practică creștinească de abordare a bolilor nu doar prin metodele medicale clasice, ci și cu ajutorul puterii vindecătoare care vine de la Hristos, Biserica devenind astfel locul vindecării complete, atât trupești, cât și sufletești.
Îndemnul de a cerceta bolnavii se regăsește încă în perioada Vechiului Testament și este ilustrat prin versetul „Nu te teme a cerceta pe bolnavi, că pentru aceste fapte vei câștiga iubirea” (Ecclesiast 7, 37). Sfinții tămăduitori „fără de arginți” ne învață, la rândul lor, să redescoperim puterea vindecătoare a credinței. Modelul suprem de tămăduitor rămâne însă Mântuitorul nostru Iisus Hristos, doctorul desăvârșit al trupurilor și sufletelor noastre. Referenții au subliniat, de asemenea, că sub îndrumarea Bisericii au luat naștere, de-a lungul secolelor, azile, bolnițe și ospicii, multe dintre ele purtând numele Sfinților” Doctori fără de arginți”.
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a făcut referire la misiunea de asumare a preoției în contextul actual, subliniind că vindecarea sufletească și trupească este strâns legată de Sfânta Liturghie, de Sfintele Taine și de mijlocirea sfinților. La îndemnul său, mulți preoți au adus exemple de pastorație a bolnavilor din parohiile pe care le păstoresc, arătând cum ajutorarea celor aflați în suferință sensibilizează și înnobilează pe cei care sprijină și aduce mângâiere celor aflați în nevoi, toate acestea fiind susținute de puterea vindecătoare a lui Hristos.
Preasfinția Sa a anunțat, de asemenea, că anul 2025 a fost proclamat „An omagial al Centenarului Patriarhiei Române și An comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, creând o legătură semnificativă între Sfinții tămăduitori fără de arginți, cinstiți în acest an, și marii duhovnici și mărturisitori ai dreptei credințe din România.
La finalul întâlnirii, ierarhul a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, iar cei prezenți i-au mulțumit pentru prezență, purtarea de grijă și pentru cuvântul de învățătură.