Conferință preoțească în Protopopiatele Lugoj și Făget

Marți, 7 mai, la Parohia Traian Vuia din Protopopiatul Făget a avut loc prima conferința preoțească din acest an, la care au participat preoții și diaconii din Protopopiatele Lugoj și Făget. La această conferință a fost tratată tema ,,Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. Cu binecuvântarea IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, conferința a fost prezidată de către PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Întâlnirea a debutat în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Traian Vuia, unde un sobor de trei preoți au oficiat slujba de
Te Deum, iar la final unul din preoții desemnați a rostit predica pentru Duminica a III-a după Sfintele Paști (a Femeilor Mironosițe). Apoi, cei prezenți s-au deplasat la Muzeul Traian Vuia din localitate, aflat în proximitatea bisericii parohiale.

Aici, a fost prezentat primul referat de către preotul Daniel Iancu, de la Parohia Nădrag, unde a vorbit despre satul românesc, despre problemele lui, dar și despre soluții, care pot duce la o calitate a vieții mai bună în zona rurală. Părintele a ținut seama și de repere, precum: satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării şi promovării conştiinţei naţionale şi ecleziale româneşti; clerici slujitori ai Bisericii strămoşeşti în satul românesc; învăţători devotaţi în satul românesc; primari harnici în satul românesc de-a lungul istoriei; criza actuală a satului românesc şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia.

A urmat un medalion al personalităților din zonă, care prin creația și opera lor au depășit granițele țării, având și o recunoaștere internațională. Au fost evocate porteretele lui Traian Vuia și Ioan Vidu, de către pr. Dorin Covaci, de la Parohia Temerești și pr. Cristian Cerbu, de la Parohia Lugoj I. De asemenea, pr. Cristian Farcaș, de la Parohia Făget II a evidențiat meritele deosebite ale celui mai longeviv protopop din zonă, protopopul Sebastian Olariu.

După aceste referate au urmat discuțiile pe temele aboradate, luările de cuvânt ale preoților prezenți, care și-au exprimat opiniile referitoare la viața de la țară, la exemplul pe care trebuie să-l dea preotul în comunitate, la implicarea acestuia în viața duhovnicească a credincioșilor încredințați lui spre păstorire; discuțiile au fost moderate de către Preasfințitul Părinte Paisie, care la finalul conferinței a sintetizat temele abordate, oferind și soluții duhovnicești la multe din problemele ridicate.

Seria de conferințe va continua pe 8 mai, la parohia Gataia din protopopiatul Deta și pe data de 9 mai, la la  parohia Comloșu Mare din protopopiatul Sânnicolau Mare.

Conferințele preoțești, ce se desfășoară în această săptămână în Arhiepiscopia Timișoarei se subscriu hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari).    

Comments are closed.