Conferință preoțească la Parohia Timișoara Fabric Vest

Conform hotărârii Sfântului Sinod, prima conferință preoțească din acest an a abordat tema „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

Desfășurată la parohia Timișoara Fabric Vest, cu preoții protopopiatelor Timișoara I, II și Deta, conferința a început cu oficierea Te-Deum-ului, în prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a părinților consilieri Cristian Constantin și Pavel Cristian, a părinților protopopi Zaharia Pereș (Timișoara I), Caius Andrașoni (Timișoara II) și Ionuț-Ciprian Boșca (Deta). De asemenea, au participat și  aproximativ 200 de preoți din cele trei protopopiate.

Referatul susținut de preotul Dan Gârjoabă de la Parohia Sânmihaiu Român  a evidențiat rolul esențial al Bisericii în susținerea și dezvoltarea activităților sociale și filantropice în comunitatea românească. Acesta a rememorat cum, încă de la începuturile ei, Biserica a fost un pilon al carității, punând bazele primelor instituții de îngrijire medicală în proximitatea mănăstirilor, subliniind astfel legătura indisolubilă dintre credință și neamul nostru românesc.

Cea de-a doua prezentare a aparținut Dr. Dan Cioată, medic specialist cardiolog și teolog, de la Clinica de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Domnul doctor a discutat despre suferința umană din perspectiva medicului și a teologului, explicând că medicul tratează, dar vindecarea vine de la Dumnezeu. De asemenea, au fost prezentate cazuri concrete din practica sa medicală.

„În anul dedicat pastorației persoanelor bolnave, am considerat oportun să explorăm intersecția dintre medicină și teologie. Am discutat despre viață, boală și suferință, și despre cum ar trebui să ne raportăm la acestea. Noi, medicii, vindecăm trupul, în timp ce preoții se ocupă de vindecarea sufletelor. Este crucial să aducem în spital spiritul creștin, unde omul este văzut ca o unitate de suflet și trup și trebuie tratat deopotrivă de medic și preot.

Am accentuat importanța empatiei față de pacient, indiferent de suferința acestuia, pentru ca rezultatele vindecării să se reflecte în viața creștină ortodoxă. Omul nu poate exista fără a se raporta la divinitate și la aproapele său, fie că este vorba de cel lipsit, cel în suferință sau cel care are nevoie de ajutor. Cred că, în medicină, dacă ne concentrăm mai mult pe persoana suferindă, îi vom acorda mai mult timp pentru întrebările sale. Suferința aduce întrebări existențiale precum: De ce acum?, De ce eu?, Până când?. În aceste condiții, medicul trebuie să fie aproapele pacientului, să-l asculte și să aibă răbdare cu el. Când doi sunt împreună, Dumnezeu este cu noi. Profesia medicală, precum și preoția, sunt vocații. Astfel, actul medical ar trebui să devină un act eclezial.”, a spus dr. Dan Cioată, medic cardiolog.

Preasfinția Sa a invitat la cuvânt preoții care slujesc în spitale sau în așezăminte pentru persoane vârstnice din eparhie, pentru a împărtăși participanților experiența lor pastorală. Au dat mărturie și preoți care se confruntă cu probleme medicale grave în familiile lor și care au simțit ajutorul și minunile pe care Domnul Hristos le-a săvârșit în viețile lor.

La finalul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Paisie a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan tuturor preoților prezenți și a îndemnat la o amplificare a lucrării pastorale în parohiile unde slujesc, precum și la  oficierea corectă a sfintelor Taine ale Bisericii. De asemenea, a mulțumit și domnului dr. Dan Cioată, care a împărtășit preoților din vasta sa experiență medicală. 

Anul 2024 aduce în atenție îngrijirea celor bolnavi și a persoanelor luptând cu dependențe diverse. Această atenție se va manifesta nu doar în cadrul instituțiilor filantropice și medicale ale Bisericii, cum ar fi cabinetele medicale și spitalele, ci și prin colaborări strânse între preoți, medici și psihologi în instituțiile de stat, subliniind o abordare holistică și integrată a sănătății umane. Astfel, într-o inițiativă profund umanitară, Biserica își reafirmă angajamentul față de protejarea vieții și sănătății, considerate daruri divine.

Comments are closed.