De 9 ani Ziarul Lumina

Cotidianul „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române împlinește mâine, 7 februarie 2014, 9 ani de la prima apariţie. Tipărit pentru prima dată la Iaşi, pe 7 februarie 2005, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, „Ziarul Lumina” este distribuit astăzi în toată ţara.

Manifestările dedicate evenimentului aniversar au început încă de astăzi, 6 februarie, în redacţia Ziarului Lumina din Capitală, prin oficierea slujbei Aghesmei mici, de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor „Lumina” şi coordonatorul Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, ostenitori ai Publicaţiilor „Lumina”.

„Am săvârşit o lucrare sfântă care împleteşte rugăciunea şi munca. Dictonul monastic în tradiţia Sfinţilor Părinţi este «ora et labora». Pentru noi toţi, spaţiul acesta al Publicaţiilor «Lumina» este un spaţiu de osteneală, de lucrare întru slujirea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, ştim că instituţia pe care o slujim împreună are ca primă activitate comuniunea şi comunicarea dintre oameni şi Dumnezeu. De aceea, noi spunem că atunci când venim aici la serviciu, noi venim ca la biserică, pentru că lucrarea şi osteneala noastră trebuie să fie în acelaşi timp o rugăciune. Andrei Tarkovski vorbea despre filmul ca rugăciune. Noi încercăm să transformăm activitatea noastră de fiecare zi în rugăciune, să vedem jurnalismul ca rugăciune. Acesta este ţelul nostru, ca atunci când lucrăm să fim în rugăciune şi când suntem în rugăciune să fim de fapt în lucrarea de curăţire a noastră, de iluminare şi de mai mare umplere de sfinţenia şi harul lui Dumnezeu în viaţa noastră”, a spus părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, la finalul slujbei.

„Ziua propriu-zisă de 7 februarie, atunci când se împlinesc 9 ani de la apariţia primului număr al Ziarului Lumina va fi sărbătorită în mod jurnalistic printr-un număr festiv al cotidianului, aşadar un număr care conţine mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de asemenea cuvinte de felicitare şi de bună continuare din partea mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi, sigur, articole dedicate evenimentului”, a precizat pentru Radio TRINITAS părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”.

Aniversarea va continua, săptămâna viitoare, la Iași.

„În data de 14 februarie vom lansa la Iaşi o carte care face parte din colecţia Media Christiana – Seria Lumina, o carte de interviuri scrisă de o colegă de-a noastră, de Otilia Bălinişteanu. Taifasuri cu tâlc se numeşte cartea, o carte care adună între coperţile unui volum mai multe interviuri de colecţie din Ziarul Lumina publicate într-o perioadă mai lungă de timp, din anul 2006 până în anul 2011-2012”, a mai spus părintele Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”.

Pe lângă redacţia centrală de la Bucureşti, cotidianul mai are încă alte cinci subredacţii la Iași, Cluj, Sibiu, Craiova și Timișoara. „Ziarul Lumina” aduce zilnic cititorilor informaţii de actualitate, reportaje care surprind momente importante din viaţa comunităţilor de ortodocşi români din ţară şi străinătate, documentare, opinii şi atitudini. Cotidianul are şi o ediţie electronică, ziarullumina.ro, cu ştiri actualizate în timp real.

Ziarul Lumina face parte, alături de „Lumina de Duminică” şi „Vestitorul Ortodoxiei”, din publicaţiile „Lumina” ale Patriarhiei Române. Cotidianul are un tiraj de peste 22.000 de exemplare.

sursa: basilica.ro

Comments are closed.