Dezbatere online despre Consolidarea comunităților românești din diaspora. Studiu de caz: Parohiile Ortodoxe Române din Serbia

            Miercuri, 4 august a.c., a avut loc „Dezbaterea online despre Consolidarea comunităților românești din diaspora. Studiu de caz: Parohiile Ortodoxe Române din Serbia”.

            Evenimentul a fost organizat în contextul deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2021 drept „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”.

            Cei prezenți au avut posibilitatea să asculte strădaniile, neputințele, dar și împlinirile clericilor români din Serbia. Serbia de Răsărit (Valea Timocului) a fost reprezentată de părintele vicar Boian Alexandrovici, alături de preoții Antonie Isac și Doru Ovidiu Ursu. Din Banatul sârbesc (Voivodina) s-au remarcat preoții Cristian Babuc și Mircea Munteanu.

            Dezbaterea s-a desfășurat pe parcursul a două ore și a debutat cu o rugăciune, dar și cu un moment de reculegere în memoria academicianului Costa Roșu.

            Studenții de la Facultatea de Teologie din Timișoara – prezenți la această dezbatere – au remarcat încercările prin care trece un cleric ortodox român din sudul Dunării, dar și rolul coagulator al Bisericii Ortodoxe Române în păstrarea spiritualității, culturii și a tradițiilor străbune.

Concluziile au fost edificatoare:  „(…) vom exista ca români atâta cât vom avea sprijin din țară” (pr. vicar Boian Alexandrovici) sau „(…) statul român ar trebui să facă presiuni pentru ca românii din această zonă să poată să își manifeste fără opreliști credința” (pr. Mircea Munteanu).

Moderatorul întâlnirii a fost părintele Alin Cristian Scridon, de la Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Teologie Ortodoxă.

Comments are closed.