Dezbatere online despre drepturile omului și datoriile persoanei față de sine însăși

Urmare a interesului acordat workshop-urilor organizate în prima jumătate a acestui semestru de către Arhiepiscopia Timişoarei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest Timişoara, elevii şi profesorii de religie au formulat o serie de teme şi de întrebări, care au fost propuse spre dezbatere cadrelor didactice de la facultate. În răspuns, colectivul de cadre didactice de la specializarea Teologie Ortodoxă organizează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, o masă rotundă intitulată: ÎNTRE DREPTURILE OMULUI ŞI DATORIILE PERSOANEI FAŢĂ DE SINE ÎNSĂŞI – UN PARCURS TEOLOGIC CREŞTIN.

Preoți, teologi, studenți la Teologie ai Universităţii de Vest Timişoara şi invitaţii lor vor dezbate subiecte precum: tinerii și pericolul drogurilor, tinerii și viața intimă, traficul de ființe umane și cum putem sa-l prevenim. În acelaşi timp, vor căuta posibile răspunsuri la probleme şi întrebări cum ar fi:  Trupul meu îmi aparține? Dar persoana mea? Pot să fac ce vreau cu trupul meu? Pot să fac ce vreau cu mine? Ce înseamnă a fi o ființă umană? Dar o persoană? Este drept ca oamenii să fie tratați ca niște mărfuri? Cine îngăduie toate acestea? Am dreptul să mă întreb toate acestea? A fost oare așa întotdeauna?

Masa rotundă se va desfășura luni 22 martie 2021, cu începere de la ora 15:00, în mediul online. Moderatorul întâlnirii este Pr. Conf. Dr. Gavril Trifa, de la Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Teologie Ortodoxă.

Respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale sunt elemente esențiale ale democrației și ale statului de drept. Aceste valori sunt încorporate în Declarația Universală a Drepturilor Omului și aprofundate în Pactul internațional pentru drepturile civile și politice, care consacră o serie de drepturi politice și libertăți civile, aflate la baza tuturor societăților democratice. În ultimele decenii, drepturile omului au făcut, din ce în ce mai mult, obiectul unor dezbateri intense, inclusiv în forurile civile și în mediile religioase și confesionale.

Evenimentul este organizat şi în contextul campaniei de promovare a candidaturii României la Consiliul Drepturilor Omului al ONU pentru perioada 2023-2025, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe și sub patronajul Ministerului Educației Naționale și al Universității de Vest Timișoara.

Vă așteptăm să căutăm împreună răspunsuri. Sau, de ce nu, pentru a găsi noi întrebări.

Informațiile pentru conectare se pot obține de la:
Pr. Conf. Dr. Gavril Trifa
email: gavril.trifa@e-uvt.ro

Comments are closed.