Dialog despre îngrijirea bolnavilor și a persoanelor aflate în suferință în România sec XXI

Ciclul de Conferințe Prepascale organizat în anul 2024 de către Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, dedicat temei anului omagial 2024: „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, s-a încheiat în seara zilei de joi (25 aprilie 2024), cu un dialog despre îngrijirea bolnavilor și a persoanelor aflate în suferință în România sec XXI.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, Pr. Consilier Cristian Pavel (Arhiepiscopia Timișoarei, sectorul social-filantropic și misionar) și dl. prof. dr. Virgil Musta (Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara) au prezentat diverse aspecte cu privire la colaborarea dintre Biserica Ortodoxă Română și serviciile medicale din România, cu un accent deosebit pe implicarea clerului și a credincioșilor creștin-ortodocși în acțiuni de ajutorare a bolnavilor. Pr. Cristian Pavel a prezentat cadrul legal care reglementează această colaborare, a vorbit despre activitatea preoților misionari în spitale, oferit date concrete la nivel național și eparhial și a expus o serie de proiecte, unele deja încheiate, altele în derulare, prin intermediul cărora Biserica se vădește a fi un factor important care contribuie la calitatea serviciilor medicale din România. Dl. prof. dr. Virgil Musta a vorbit despre experiența nemijlocită a îngrijirii bolnavilor în spitale și a relatat câteva momente impresionante în care intervenția preotului a contribuit pozitiv la evoluția stării de sănătate a pacienților. De asemenea, dl. dr. Musta a apreciat implicarea preoților la nivel educațional și profilactic, în special în zonele rurale, unde din păcate serviciile medicale sunt deficitare.

Dialogul cu studenții teologi și cu publicul participant s-a înfiripat în jurul unor teme interesante, cum ar fi: rolul preotului într-un mediu social lipsit de servicii medicale; importanța relației interumane dintre preot/pacient; puterea duhovnicească tămăduitoare a rugăciunii și a împărtășirii cu Sfintele Taine; multiplele aspecte prin care cele două vocații, cea preoțească și cea medicală, se înrudesc.

Pentru studenții teologi, întâlnirea cu părintele consilier Cristian Pavel și cu dl. prof. dr. Virgil Musta a fost deosebit de importantă, pentru că le-a atras atenția asupra multiplelor fațete ale slujirii preoțești și asupra responsabilității pe care această lucrare pastorală o presupune. Întâlnirea a fost moderată de către Pr. conf. dr. Constantin Jinga.

Conferințele Prepascale din anul 2024, dedicate temei anului omagial 2024: „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți” au aprofundat cuvântul Mântuitorului din Matei 25:36, „Bolnav am fost și M-ați cercetat …” și au avut ca motto rugăciunea: „Vindecă-mă, Doamne, și mă voi tămădui; mântuiește-mă, și mă voi mântui; că Tu ești lauda mea.” (Ieremia 17:14).

Comments are closed.