Dublă expoziție de carte veche românească la Timișoara

Luni, 8 octombrie 2018 de la ora 16,00 la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara a avut loc expoziţia de carte veche românească organizată de Arhiepiscopia Timişoarei, cu tema: „100 de cărţi vechi româneşti pentru 100 de ani de unitate naţională”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului la acest eveniment important a fost prezent pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, care a fost și moderatorul întâlnirii.

„Cele 100 de cărți expuse provin din patrimoniul cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, și ele vorbeasc despre ceea ce înseamnă astăzi un secol de unitate națională. Aceste cărți vechi aduc cu ele viața a generații de oameni, dintr-o parte și alta a țării, pentru că în momentul în care românii erau despărțiți, aceste cărți circulau, iar limba română era cea care îi unea dintr-o parte și alta a Carpaților. Multe cărți expuse provin din Țara Românească, pentru că acolo se dezvoltaseră cele mai importante tipografii. Aceste cărți  bisericești vin să întregească, nu doar patrimoniul cultural național pe care îl deținem astăzi, ci să ne prezinte istoria neamului românescˮ, a specificat preotul Zaharia Pereș, consilier eparhial.

Au participat clerici, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului universitar timișorean, istorici, scriitori, bibliofili, profesori și stundenți ai Facultății de Teologie din Timișoara. O contribuție deosebită în organizarea acestei expoziții l-a avut și monahia dr. Nicoleta Ploșnea, custodele muzeului catedralei mitropolitane.

Dintre cărțile cele mai reprezentative din expoziție amintim: Noul Testament de la Bălgrad, 1648 (prima traducere în limba română, după izvoare greceşti şi slavone), Biblia de la Bucureşti, 1688 (prima traducere şi imprimare integrală a Bibliei în limba română), Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură, 1643 (una din cele mai însemnate cărţi din istoria culturii româneşti), Pravila de la Govora, 1640, (primul cod de legi bisericeşti şi civile din Ţara Românească în limba română) şi multe altele.

În partea a doua a evenimentului a fost prezentată expoziţia personală – Sevastian Bălescu, intitulată: ,,Graiul Românesc păstrat prin vechile cărţi călătoare”.

În finalul vernisajului Corul Facultăţii de Teologie din Timişoara a susținut un concert coral, ce a constat din imne și pricesne creștine. Expoziţia va fi deschisă până în la sfârşitul lunii decembrie.

Comments are closed.