Eveniment dedicat centenarului Marii Unirii la Comloșul Mare

Joi, 16 august în sala Casei Naționale „Iulian Grozescuˮ din Comloșul Mare s-a desfășurat ediția a IX-a a Simpozionului „Personalități Bănățeneˮ, cu prilejul sărbătorilor comloșene, ale hramurilor  Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică și ale Zilelor Comloșului Mare.

Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent la întâlnire pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, care a transmis binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Au mai participat pr. Marius Podereu, protopop de Sânnicolau Mare, pr. Călin Cojocaru, parohul bisericii din Comloșul Mare, clerici din parohiile bănățene, oameni de cultură, istorici, jurnaliști, cadre universitare și invitați din Banatul sârbesc.  

După cuvântul de deschidere au urmat comunicările în plen, unde conferențiarii au susținut referate privind personalitățile comloșene făuritoare ale Marii Uniri. Simpozionul a fost moderat de prof. Gavril Balog, redactor-șef adjunct al revistei „Suflet Nouˮ, revista satului bănățean.

După secțiunea de referate a urmat programul artistic, susținut de corurile bisericilor din localitate, care au interpretat un repertoriu bogat de pricesne și cântece patriotice.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat și volumul „Centenarul Unirii. Contribuția comloșenilor la unitatea naționalăˮ, a ec. Ioan Olărescu, redactor șef al revistei sătești „Suflet Nouˮ. Această lucrare, alături de ultimele două numere ale revistei „Suflet Nouˮ au fost oferite în dar tuturor participanților la simpozion. De asemenea, au fost prezentate  o scenetă despre plecarea delegației comloșene la Alba-Iulia, Sorocul comloșean – dans popular și o adaptare a Horei Unirii.

Scopul manifestării spiritual-culturale a fost de a evidenția contribuția personalităților comloșene pentru menținerea credinței strămoșești, a conștiinței naționale, a limbii române și a datinilor tradiționale, pentru înfăptuirea visului ancestral de unitate al națiunii române de pe cuprinsul întregii vetre strămoșești românești.

La final toți cei prezenți la simpozion au ieșit la Crucea Albă din localitate, unde sunt pomeniți participanții la Marea Unire de la Alba-Iulia din 1918. Aici, un sobor de preoți a oficiat slujba de pomenire pentru eroii comunității. Totodată, a fost depusă și o coroană de flori în amintirea delegației comloșene, iar pr. Zaharia Pereș a transmis mesajul Părintelui Mitropolit Ioan, că acești eroi „nu vor fi uitați niciodată și vor fi pomeniți pe mai departe la altarele bisericilor bănățeneˮ. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei comunei Comloșul Mare și al Asociației culturale „Suflet Nouˮ din localitate.

Comments are closed.