Evenimente bisericești în Protopopiatul Lugoj

Parohia Criciova, din Protopopiatul Lugoj, a sărbătorit, în duminica a XXV-a după Rusalii, 130 de ani de la zidirea bisericii. Delegatul Părintelui Mitropolit Ioan la acest popas aniversar a fost Părintele Protopop Ionuț Furdean, fiu al satului care, împreună cu preotul paroh Claudiu-Vasile-Subescu și cu preoți din parohiile limitrofe au oficiat Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în prezența credincioșilor parohiei.

La acest moment important au participat ca și invitați toți preoții care au slujit în parohia Criciova, din anul 1975 și până în prezent.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru preoții parohi trecuți la Domnul, precum și pentru toți ctitorii, binefăcătorii și credincioșii parohiei plecați pe cărarea Împărăției Lui Dumnezeu. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul parohiei Criciova.

Alocuțiunile rostite de către preotul paroh și de preoții invitați, în prezența reprezentanților autorităților locale, au adus în atenție momentele importante ale vieții bisericești din parohia Criciova, emoționante fiind și evocările foștilor preoți parohi.

Părintele paroh a mulțumit apoi, credincioșilor parohiei și tuturor binefăcătorilor care sprijină activitățile pastorale și administrativ-gospodărești.

Preacucernicia Sa a precizat că în ultima perioada au fost desfășurat ample lucrări de înfrumusețare și reabilitare a lăcașului de cult, totul culminând cu schimbarea în întregime a turlei bisericii și așezarea unor cruci noi, în cinstea aniversării a 130 de ani de la zidirea bisericii parohiale.

La finalul întâlnirii, părintele protopop a transmis binecuvântarea și cuvântul de aleasă mulțumire din partea Părintelui Mitropolit Ioan, adresat preotului paroh și tuturor credincioșilor parohiei.

Parohia Criciova numără în prezent 110 familii cu 350 de credincioși, prima atestare a satului datează din anul 1490, biserica are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și din anul 1778 până în prezent se cunosc 20 de preoți care au slujit în această parohie.

Cruce nouă pe turla bisericii din Gavojdia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în seara zilei de duminica, 13 noiembrie, 2022 a fost sfințită crucea nouă a bisericii parohiale din Gavojdia.

Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Părintele Ionuț Furdean, protopopul Lugojului, preotul paroh Emanoil Vântu și de preoți din parohiile vecine. La acest moment de frumoasă rugăciune au participat foarte mulți credincioși ai parohiei, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Părintele Protopop a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că prin Cruce „a venit mântuire la toată lumea”, Crucea fiind Altarul de Jertfă al Domnului nostru Iisus Hristos.

Părintele protopop a transmis tuturor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate de Tatăl ceresc asupra parohiei Gavojdia.

Părintele paroh Emanoil Vântu a adresat mulțumiri credincioșilor care au ajutat la realizarea acestei sfinte cruci și la lucrările de refacere în totalitate a turlei bisericii. De asemenea, a menționat că ziua aceasta rămâne în istoria parohiei ca una deosebită, așa cum rămâne și în sufletul parohienilor care s-au închinat și au sărutat Crucea.  

Biserica din Gavojdia, construită în anul 1928, are hramul „Înălțarea Domnului”, parohia fiind formată din 310 familii cu 870 de credincioși.

Comments are closed.