Expoziția itinerantă Muzeul Bibliei, la Timișoara

În orașul de pe Bega a avut loc vernisarea expoziției itinerante Muzeul Bibliei, spațiu expozițional ce găzduiește peste 1000 de Biblii, în sute de limbi și dialecte, colecționate de-a lungul vremii de bibliofili, în rândul cărora se află și câteva exemplare ce fac parte din Colecția de Artă Bisericească a eparhiei noastre.

Evenimentul a fost onorat cu prezența de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a vorbit participanților despre Biblia ortodoxă și despre modul cum este ea receptată de tradiția ortodoxă.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit Ioan a explicat originea cuvântului Biblie, cum a reușit ea să se impună în cultura întregii civilizații umane și cum a schimbat Sfânta Scriptură viețile a milioane de oameni, care cred și mărturisesc cuvântul lui Dumnezeu, descoperit oamenilor.

În contextul în care seara dedicată Bibliei s-a desfășurat și în mediul online, Înaltpreasfinția Sa
s-a adresat și celor care sunt singuri la casele lor, vârstnici, celor deznădăjduiți și care, cu siguranță au nevoie de ajutorul nostru, prin mângâierea ce o aduce Cuvântul cel viu al Domnului, care ne dă putere, credință și nădejde. De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan a explicat celor prezenți de ce Biblia a fost scrisă după câțiva ani de la moartea și învierea Domnului.

Muzeul Bibliei este o manifestare care dorește să evidențieze rolul Bibliei în formarea spiritualității, civilizației și culturii europene. Au fost rostite alocuțiuni de către reprezentanții cultelor din urbea de pe Bega, cu toții subliniind importanța cuvântului lui Dumnezeu în viața Bisericii și a credincioșilor, a tuturor celor care doresc să aibă o relație vie cu Domnul nostru Iisus Hristos.

Momentele biblice s-au intersectat cu cele artistice, prin vocea minunată a  mezzo- sopranei Aura Twarowska, care a interpretat piese clasice dedicate Bibliei, Mântuitorului Hristos și Maicii Domnului, concomitent cu intonarea troparului sărbătorii Paștilor.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și tema: „Biblia și cetățeanul european în modernitatea timpurie”, susținut de Amiel Drimbe și care a evidențiat rolul Bibliei de la Geneva (1560) în formarea culturii, legislației, moralității, artei și credinței popoarelor europene. Proiectul a fost posibil prin colaborarea organizatorilor cu Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara.

…………….

Biblia este o colecție de texte considerată sacră în religia creștină. Ea este compusă din două părți principale: Vechiul Testament și Noul Testament.

Vechiul Testament conține 39 cărți scrise înainte de nașterea lui Mântuitorului Iisus Hristos și este considerat sacru de către evrei, precum și de către creștinii ortodocși, catolici și de celelalte confesiuni creștine.

Noul Testament este format din 27 de  cărți scrise după Înălțarea Domnului la Cer și Pogorârea Duhului Sfânt. Aceste scrieri sfinte relatează despre viața, minunile și învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos, precum și despre viața, activitatea misionară a unor sfinți apostoli și ucenici, despre învățăturile pastorale, dogmatice, morale și liturgice pe care urmașii Mântuitorului le-au transmis comunităților creștine întemeiate de ei.

Biblia, Cartea noastră sfântă este inspirată de Duhul Sfânt și conține învățături morale și spirituale, care stau la baza culturii, spiritualității și istoriei religioase a întregii omeniri.

Comments are closed.